A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Parohia este situată în comuna Tortoman, județul Constanța, la o distanță de aproximativ 47 km de municipiul Constanța, către vestul acestuia. Comuna este străbătută de drumul județean 224 care unește municipiul Medgidia cu drumul ce face conexiunea cu podul rutier de la Vadul Oii. Teritoriul comunei însumează aproximativ 9.600 de ha, din care intravilan circa 177 ha (curți și construcții). De comuna Tortoman – ce înregistrează aproximativ 1800 locuitori – aparține și localitatea Dropia, cu aproximativ 80 de locuitori , unde nu se află locaș de cult. Satul se află din vechime în apropierea unor drumuri comerciale importante care străbăteau Dobrogea.
Descoperirile arheologice de urme romane, între care un exemplar de denar cu numele lui Marcus Antonius, monede imperiale din bronz și argint, arată că a existat din vechime o intensă circulație de mărfuri și călători prin zonă. Mărturiile vechilor localnici arată că până la Războiul de Independență Tortoman era un cătun locuit de turci și tătari. De altfel, denumirea comunei este de origine tătară. După 1880 a fost colonizat de români ardeleni din zona Sibiului. Ulterior au venit și familii din județele Brăila și Galați. După afirmațiile istoricului Grigore Dănescu , alături de români mai trăiau în comună și bulgari, turci, germani. În urmă cu aproximativ 200 de ani biserica ortodoxă nu se afla decât într-un cătun apropiat, Tapșunar (azi Siliștea), două geamii se aflau în cătunele Celebichioi (în prezent Mircea – Vodă ) și Devcea, iar în cătunul Făcria se află o capelă catolică. Din punct de vedere economic activitatea localității nu este dezvoltată. Principalele ocupații ale locuitorilor sunt agricultura și creșterea animalelor.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica ortodoxă cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva este monument istoric, ce datează din anul 1893, când s-au finalizat lucrările la temelie. Sfințirea s-a făcut un an mai târziu de către Propoiereul Gheorghe Rădulescu. Biserica a fost profanată de către armatele vrăjmașe în timpul războiului de întregire a neamului 1916-1918, când și comuna Tortoman și-a dat contribuția sa eroică, prin jertfele unui număr însemnat de ostași și cetățeni, precum și prin ruinarea completă a godpodarilor. Astăzi în centrul comunei se află un monument închinat acestor eroi. Slujba resfințirii s-a făcut începând cu Vecernia și Lilia în seara de 26 mai 1928, sfârșindu-se pe 27 mai 1928 cu Sfânta Liturghie și predica săvârșite de către Preasfințitul D.D. Gherontie Nicolau, Episcopul Constanței (“vechiul Tomis”- cum este consemnat în documentul de inaugurare al bisericii), în al treilea an al păstoriei Preasfinției Sale, însoțit de Preacucernicul Protopop Iconom Stavrofor Constantin Coadă – Protopop al circumscripției a II-a a județului Constanța. Au mai participat și Preacucernicul Arhimandrit Atanasie Dincă- marele Eclesiarh al Sfintei Episcopii, precum și cucernicii preoți: Econom Stavrofor Ion Popescu, Econom Stavrofor Gheorghe Popescu, Cuviosul Eromonah Agatanghel Balica și diaconii Sfintei Episcopii. Sfințirea a fost realizată “cu voința Tatălui, cu conlucrarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh” (din documentul de inaugurare al bisericii), dar și prin osârdia parohului, primarului, epitropilor și consilierilor parohiali, precum și cu cheltuiala bunilor creștini ai comunei. Acest eveniment a avut loc în zilele Prea Înălțatului și și Bine Credinciosul Rege Mihai I, urmaș al gloriosului Rege Ferdinand I – făuritorul României Mari, având ca Înaltă Regență Regală: A.S.R. Principele Nicolae, I.P.S. Patriarh Miron Cristea, Prim Ministru al țării fiind Domnul I.C. Brătianu, Prefect al județului Domnul Radu Roșculeț, Primar al comunei Al. Badea, paroh fiind Cucernicul Preot Leon Tomșa.
C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT. [HRAM] „Sfânta Cuvioasă Parascheva”; [ADRESA] Comuna Tortomanu, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.