Parohia Medgidia II

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie”este situată în cartierul din zona Nord a Municipiului Medgidia, având ca limită în partea de Sud, Canalul Dunăre Marea Neagră, în partea de Nord, Strada Dezrobirii, în Est, Depoul CFR și în Vest, Școala Generală „Ion Luca Caragiale”. Această parte a orașului Medgidia s-a dezvoltat începând cu deceniul cinci al Secolului XX, după războiul al II-lea mondial, când orânduirea instalată în țară a ridicat în zonă mai multe capacități de producție. Înaintea acestei perioade, toamna, în preajma Sărbătorii Sf. M. Mc. Dimitrie, se organizează în acest loc un târg al producătorilor autohtoni, cunoscut sub denumirea de Panair. Dezvoltarea industrială a locului a dus și la construcția de noi locuințe, case și blocuri, astfel s-a format un cartier cu peste 3000 de familii. Pentru trebuințele lor duhovnicești, acești creștini trebuiau să meargă la singura biserică a orașului, biserica parohiei ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, iar după anii 80, accesul lor la sfânta biserică a fost și mai îngreunat, datorită canalului. De fapt, toată comunitatea creștină ortodoxă din Medgidia a trebuit să se mulțumească timp de 100 de ani cu existența unei singure biserici.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Schimbările produse în țară în decembrie 1989 au adus pe agenda autorităților locale și urgența ridicării unei noi biserici în zona de Nord a localității. Parohia ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”, prin parohul iconom stavrofor Popa Octavian Tell a făcut demersurile legale pentru ridicarea noii biserici. Prin deciziile 253 din 8 iunie și 713 din 21 decembrie 1990, ale Prefecturii Constanța, se transferă suprafața de 5000 m² din administrarea Primăriei Medgidia în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Proiectul de construire a bisericii a fost realizat de domnul arhitect Petre Pintilescu din Constanța și a primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Lucian Florea, care la data de 26 octombrie 1990 a sfințit locul unde se va ridica Sfânta Biserică.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Din punct de vedere arhitectural, planul Sfintei biserici este treflat, cu abside largi. Turla mare este foarte înaltă, ceea ce conferă locașului o acustică bună. Spațiile interioare sunt fragmentate și prin retragerea zidurilor pronaosului de la absidele laterale, se pierde din capacitatea de a primi mai multe persoane. La ridicarea Sfintei biserici au participat trei șantiere de construcții: T.R.C.L. Medgidia, Năvodari și C.N.E. Cernavodă. Datorită devalorizării, a problemelor economice prin care țara a trecut, imediat după 1990, lucrările de construcție au mers cu dificultate, astfel că în ianuarie 1997 biserica era ridicată la roșu, inclusiv turla mare, având turnată placa pe care se va fixa acoperișul. Zidăria s-a realizat din cărămidă de Țăndărei (cărămidă perforată). Din punct de vedere juridic noua parohie este înființată pritr-o decizie a permanenței Consiliului Eparhial în luna februarie 1997. Trebuie să spunem că în 1990, când au demarat discuțiile pentru construcția noii biserici s-a dorit ca aceasta să fie și capelă pentru unitățile militare din Medgidia, dar s-a renunțat la această idee. La data de 1 aprilie 1997 Centrul Eparhial a transferat de la parohia ”Sf. Apostoli Petru și Pavel„ pe preotul Gheorghe Costică în postul de paroh la noua unitate, având ca atribuții urgente finalizarea lucrărilor de construcție. La 15 mai 1997 s-a redeschis șantierul, lucrările fiind executate de C.N.E. Cernavodă și prin aportul tuturor creștinilor și a unităților de producție din Medgidia s-a reușit ca până la data de 6 decembrie să se facă funcțională noua biserică. La această dată, Înaltpreasfințitul Părinte Lucian Florea a săvârșit rugăciunea de binecuvântare a Sfintei biserici – sfințirea mică – și s-a oficiat prima Sfântă Liturghie, Sfințirea mare oficiindu-se în data de 24 mai 1998. [PICTURA] Pictura în Sfânta biserică a fost realizată în anii 2001 – 2002, în tehnica frescă, stilul neo-bizantin, de pictorii bisericești Enache Aftene și Zahiu Virgil, din Municipiul Galați și a fost sfințită la 30 octombrie 2004 de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Din decembrie 2014, biserica parohială și obștea creștinilor se bucură de un mare dar făcut de Mitropolia Ortodoxă din insula Corfu, Grecia, și anume, condurul (papuc de mătase) Sfântului Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni.
[ȘIRUL PREOȚILOR] …………….

C.CIMITIRUL. Parohia nu are cimitir propriu, creștinii trecuți la Domnul fiind înhumați în cimitirul municipal, aflat în partea de Sud a orașului. În acest cimitir se află două monumente: Primul este al soldaților sârbi ce au murit în luptele purtate în zonă în primul război mondial și are forma unei piramide iar al doilea este al soldaților ruși ce au murit în Medgidia în al doilea război mondial și are forma unui obelisc ce are de jur împrejur morminte.

D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Activitatea culturală și filantropică a fost marcată prin apariția unei foi parohiale în perioada 2000 – 2001 cu cateheze de larg interes creștin, distribuite în Sfânta biserică după oficierea Sfintei Liturghii.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] Activitatea filantropică a fost o constantă a parohiei, mai ales în preajma marilor praznice, creștinii sprijinind pe cei lipsiți cu alimente. Această activitate s-a permanentizat începând cu anul 2000 când la biroul parohial s-a pregătit hrană pentru cei lipsiți de două ori pe săptămână. Din anul 2012 această activitate se desfășoară la sediul cantinei sociale realizată de parohie cu sprijinul Consiliului Județean. Tot aici, în salonul cantinei, în perioada 2013 – 2014, părintele iconom Paraschiv Tudor, o dată pe săptămână a desfășurat un program de creștere duhovnicească a tinerilor și nu numai a acestora, prin proiecția de filme cu conținut mobilizator pentru viața creștină, și discuții pe marginea acestora.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. M. Mc. Dimitrie” [ADRESA] Str. Țepeș Vodă, Nr. 1, oraș Cernavodă, judetul Constanța [OFICIU PAROHIAL] Tel. : 0721266945 Nu are site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *