Sărbătoarea Sfinților Mari Împărați și Întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Ziua Constanței

Sâmbătă, 20 mai,

  • de la ora 7.15, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”, din apropierea localității Costinești;
  • de la ora 17.00, va fi oficiată slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi, de la ora 17.30, se va pleca în procesiune de la catedrală la biserica „Sfinții Constantin și Elena I” din Constanța (str. Mihăileanu, nr. 104), pe următorul traseu: Str. Arhiepiscopiei – str. Marcus Aurelius – str. Aristide Karatzali (popas de rugăciune la biserica „Schimbarea la față”, Biserica Greacă) – Str. Mircea cel Bătrân (popas de rugăciune în fața sediului Jandarmeriei) – Bdul. Mamaia – Str. Țepeș Vodă – Str. Ștefan Mihăileanu – biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I”;
  • de la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

 

Duminică, 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum pentru Ziua Constanței, la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

 

Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, fiind statornicită prin HCL 116/28.03.2002, privind instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *