Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Ortodoxă îl cinstește joi, 27 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sărbătoarea are o importanță aparte pentru credincioșii de la malul mării deoarece Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” adăpostește o parte din sfintele moaște ale Doctorului fără de arginți.

 

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la Catedrala arhiepiscopală, apoi, de la ora 17.40, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, va merge în procesiune cu moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală, str. Arhiepiscopiei, bdul. Regina Elisabeta, str. Termele Romane (sensul giratoriu), str. Traian, dreapta, str. Mihai Viteazu, dreapta, str. Sarmisegetuza, str. Miron Costin (popas de rugăciune la biserica „Adormirea Maicii Domnului”), str. Ion Lahovari, dreapta bdul. Mamaia, stânga str. Mircea cel Bătrân (stânga, str. Nicolae Iorga, cu popas de rugăciune pentru oficierea slujbei Litiei la biserica „Sfinții Îngeri”), bdul. Tomis, Piața Ovidiu, str. Arhiepiscopiei, Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

 

Joi, 27 iulie, de la ora 6.00, în altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu și Sfințirea Mică a Apei, urmate, de la ora 8.10, de Sfânta Liturghie.

 

Viața Sf. Pantelimon

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. A fost martirizat prin decapitare în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de către împăratul Diocleţian.

 

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *