Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 17 – 22 mai. Sărbătoarea Sfinților Mari Împărați și Întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Ziua Constanței

Vineri, 17 mai, de la ora 21.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlaşca, județul Teleorman. Mănăstirea Pantocrator își va sărbători hramul de primăvară în data de 19 mai, în Duminica Mironosițelor.

 

Sâmbătă, 18 mai,

  • de la ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de slujba de parastas la împlinirea a 34 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Elefterie, primul stareț al așezământului monahal;
  • de la ora 16.30, la parohia Independența va oficia slujba de Sfințire Mică a Apei, apoi va sfinți catapeteasma, casa praznicală și temelia pentru casa mortuară;
  • de la ora 30, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

 

Duminică, 19 mai,

– de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie de hram la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”, din apropierea localității Costinești;

– de la ora 22.30, va săvârși Sfânta Liturghie la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” Capela Militară km 4/5) din Constanța. Totodată, va sfinți Altarul de vară și Poarta maramureșeană.

 

Luni, 20 mai, de la ora 17.00, preoții și diaconii Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” vor oficia slujba Vecerniei, apoi, împreună cu credincioșii, vor merge în tradiționala procesiune de la catedrală la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța.

 

Marți, 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

 

Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, fiind statornicită prin HCL 116/28.03.2002, privind instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.

 

Miercuri, 22 mai, de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *