Mănăstirea Strunga

ISTORICUL COMUNITĂȚII. Numele de „Strunga” provine de la numele satului care este aşezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieşire la balta Oltinei. De aproape 40 de ani satul este părăsit, localnicii plecând spre oraş iar batrânii trecând la cele veşnice în cimitirul satului aşezat pe vârful dealului, aşteptând pe cei dragi ai lor sa vină să le aprindă o lumânare din când în   când, şi să mai facă o pomenire mulţumind bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului că s-a reaprins  după o aşa vreme îndelungată candela ortodoxiei în micuţa bisericuţă. Ca drept dovadă în Sfânta    Bisericuţă arde permanent făclia vie a lui Dumnezeu în cele 12 candele aprinse permanent. În anul  2004 cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului     Teodosie în satul Strunga (Câşla) s-a înființat un schit de maici, slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche a satului cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

ISTORICUL BISERICII. Bisericuţa datează de la începutul secolului al XIX-a, fiind construictă din chirpici şi acoperită cu stuf. În anul 1926 sătenii au reconstruit această  bisericuţă din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au găsit    pomelnice cu numele ctitorilor, aceştia fiind de origine bulgară.Vechimea acestei biserici se poate  constata şi din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn şi a unui veşmânt preoţesc de        aproximativ 100 de ani. Între anii 2004-2005 au încercat câteva măicuţe să rămână pe aceste        meleaguri, dar condiţiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte    mănăstiri. Maica Domnului prin a Sa lucrare a rânduit cu binecuvântarea Înaltreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi cu cea a părintelui exarh Andrei, să aducă o maică retrasă la mănăstire „nu la răsăritul vieţii ci la apus”, după meleagurile Muscelului şi să rămână aici de la 1    octombrie 2005 până în prezent. Venind aici, Maica Filareta s-a rugat Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului ca în această pustietate a Domnului plină de ciulini şi şerpi să înflorească o frumoasă     mănăstire unde pelerinii să-şi găsească o oază de linişte meditând către Dumnezeu.În decursul a 4   ani s-a format o obşte de 9 măicuţe retrase la mănăstire tot la apusul vieţii, “dar tinere sufleteşte”,   pentru că s’au ostenit alături de Maica Filareta să-şi aducă osteneala la ridicarea unui nou locaş de   rugăciune alături de corpul de chilii şi o imensă Trapeză, ce va avea la etaj si la mansardă camere    pentru găzduirea pelerinilor.

Din discuţiile purtate cu maicile ce vietuiesc aici,mănăstirea a inflorit deodată din milostenia       pelerinilor din toată ţara, ca de exemplu : Bucuresti , Prahova, Argeş , Constanţa,Calarasi şi alte judeţe, dar şi datorită oamenilor binevoitori de la primaria Oltina.Mănăstirea nu are ctitor anume, ctitor la  această mănăstire sunt toţi cei care au venit in pelerinaj şi toţi acei binefacatori care vazându-le pe maici în colectă s-au milostivit dându-le un bănuţ (n-au trecut nepăsători ca bogatul pe lângă Lazăr). În prezent slujbele se săvârşesc în bisericuţa Mică cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, şi în Biserica Mare cu Hramul “Buna Vestire”,deorece acesta se afla in construcţie. Stareţa acestei mănăstiri este Maica Filareta originară din judeţul Argeş, dar petrecăndu-şi cea mai mare  parte a vieţii în Dobrogea.

CIMITIRUL. Mănăstirea nu deține cimitir.

DATE DE CONTACT MĂNĂSTIRE. [HRAM] “Buna Vestire”; [ADRESA] Sat Strunga, județul Constanța

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *