Mănăstirea Nazarcea

ISTORICUL MĂNĂSTIRII Aşezământul Monahal este situat în imediata apropiere a satului Culmea (Cartier Nord), aproximativ 1km, şi la o distanţă de 7 km faţă de Oraşul Ovidiu.Singura cale de acces spre acest locaş o reprezintă DN228.

ISTORICUL BISERICII MĂNĂSTIRII Aşezământul Monahal “Sf. Apostol Andrei” a fost înfiinţat pe data de 1 mai 2010, prin Decizia Arhiepiscopului Tomisului I.P.S. Teodosie nr 108/27 aprilie 2010.Conform articolului 2 din Decizia de înfiinţare în cadrul ansamblului pe lângă viaţa de obşte se urmăreşte funcţionarea unui sector agricol, a unui cămin de bătrâni şi a unei cantine sociale. Din punct de vedere administrativ, persoana juridică în cauză are statut de metoc al Arhiepiscopiei Tomisului.Aşezământul este amplasat pe un deal artificial rezultat al excavării canalului Dunăre – Marea Neagră.Locul are o importanţă deosebită deoarece în perioada comunistă între anii 1949-1960 aici a funcţionat Lagărul de muncă forţată de la Noua Culme, unul din multele locuri de detenţie de-a lungul canalului, altar de sacrificiu pentru mii de suflete curate ale Neamului Românesc.Se impunea astfel ridicarea în acest loc a unei mănăstiri care să păstreze vie în sufletele credincioşilor jertfa înaintaşilor.Primul reprezentant al aşezământului a fost ieromonahul Irodion Ion Grosu, cel care a început construcţia unui paraclis din prefabricate de lemn şi a unui corp de chilii. Din motive personale în data de 1 februarie 2014 şi-a încetat activitatea. În prezent ansamblul este alcătuit dintr-un paraclis şi două corpuri de chilii de dimensiuni reduse; s-a obţinut autorizaţia de construcţie pentru o biserică din piatră, s-a reuşit racordul la reţeaua de energie electrică şi se lucrează la drumul de acces, la două parcări şi la diferite lucrări de amenajare.

DATE DE CONTACT MĂNĂSTIRE. [HRAM]“Sf. Apostol Andrei”;[ADRESA]Satului Culmea, (Cartier Nord -oraşul Ovidiu), jud. Constanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *