Parohia Sinoe

A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE.

Prezentarea generală a localității

     Localitatea Sinoe este una din așezările cele mai vechi din Dobrogea, alături de cetatea grecească Histria, trecută sub stăpânire romană, după cucerirea Daciei în anul 105-106 d.Hr. Prima atestare documentară a localității apare în anul 159 d.Hr. în perioada stăpânirii romane din timpul împăratului roman Antoninus Pius. Localitatea având pe atunci denumirea de Vicus Quintionis, o importantă localitate româna ce se afla pe drumul de pe malul Mării Negre ce făcea legătura cu cetatea Tomis (Constanta). În timpul expansiunii imperiului Otoman, localitatea având populație predominantă de origine turcă, își schimbă numele în Casapchioi (Satul Macelerului). În urma invaziei bulgarilor din sudul Rusiei și al Basarabiei, populația de origine bulgară s-a stabilit în satul Casapchioi, iar populația de origine turcă s-a retras în totalitate. Denumirea actuala a satului-Sinoe apare în anul 1926. Localitatea aparține de comuna Mihai Viteazu și este situată pe soseaua Mihai Viteazu-Năvodari-Constanța, la 60 km de Constanța. Satul Sinoe are ca vecinătăți: La Nord-Nord-Vest localitatea Mihai Viteazu, la Sud localitatea Istri aflată la o distanță de 6 km, iar la Est este marginită de apele lacurilor Sinoe, Zmeica și Golovița.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE

ISTORIA ZIDIRII EI. ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Sinoe, a fost construită între anii 1856-18586 cu agoniseala și sudoarea locuitorilor acestui sat de origine bulgară. Acest Sfânt lăcaș a fost zidit în formă de corabie, fără nici o turlă, acoperișul fiind făcut din stuf, iar mai apoi l-au schimbat, făcându-l din tablă. După un timp au zidit și clopotnița pe care au lipit-o de biserică, acesteia făcându-i o turlă. La ridicarea bisericii s-au folosit ca și

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

 materiale: pietre din zidurile cetății Histria, ca dovadă fiind și ferestrele lăsate netencuite pe zidurile exterioare. Inițial biserica a fost lipită pe exterior cu o compoziție formată din pământ și nisip, iar la interior s-a folosit o altă compoziție formată din nisip, var și păr de capră, podeaua fiind cu cca.  un metru sub nivelul solului. Cu trecerea timpului enoriașii satului au preluat inițiativa și au adus podeaua la nivelul solului, au tencuit biserica pe exterior cu ciment, iar interiorul fiind lăsat așa până în anul 2010. În anul 2000, primarul localității, Grameni Gheorghe, împreună cu consiliul local, ia decizia de a consolida și restaura zidurile bisericii, de a îndrepta turla clopotniței, deoarece aceasta se aplecase  foarte mult, devenind un pericol pentru cei ce veneau la slujbă.

În anul 2001, după finalizarea lucrărilor de restaurare a exteriorului bisericii, a fost săvârșită Slujba de Sfințire Mică a Bisericii de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

PISANIE

Cu  voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu binecuvântarea Duhului Sfânt, s-a resființit acest sfânt lăcaș, în anul 2010 noiembrie 8, de către IPS Teodosie Arhiepiscop al Tomisului. Lucrările de pictură s-au facut  de pictorul bisericesc Dorinel Coman sub directa îndrumare a PC Părinte Paroh Poteleanu Constantin și a PC Părinte Protoiereu Prodan Grigore, cu binecuvântarea IPS Teodosie. Întreaga osteneală a acestei lucrări a fost făcută de Primăria Mihai Viteazu și Consiliul Local, prin grija deosebită pentru biserică a primarului Grameni Gheorghe. Scrie Doamne în cartea vieții pe toti ctitorii, ostenitorii și închinătorii acestui sfânt lăcaș.

Icoana Mântuitorului Iisus Hristos (Emanuel)

PICTURA

În anul 2009, prin grija conducătorului obștei noastre, primarul, încep lucrările de restaurare a interiorului bisericii, respectiv  pictarea zidurilor în frescă, schimbarea catapetesmei  cu una făcută din  lemn de fag, schimbarea stranelor pentru credincioși și micșorarea cafasului.

După finalizarea picturii, în anul 2010, a fost săvârșită Slujba de Sfințire Mică de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. După nici un  an de la fericitul eveniment, al Sfințirii Bisericii,  s-a produs  un incendiu care a deteriorat pictura în unele locuri în totalitate, iar  restul fiind acoperită de fum, ceea ce a determinat refacerea picturii distruse și restaurarea  celorlalte părți din pictură.

OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI

Biserica nu deține obiecte vechi sau de valoare.

ȘIRUL PREOȚILOR

Preot Ștefan Ionescu; Preot Ștefan Popof; Preot Toni Marinof  la aceștia nu se cunoaște perioada în care au slujit, știindu-se ca au fost primii preoți care au slujit în acest sfânt lăcaș; Preot Ion Dumitrescu 1897-1916; 1918-1924; Preot Hristu Ivanov 1916-1918; Preot Constantin Dumitrescu 1924-1925; Preot Silvan Nistor 1925-1926; Preot  Radu Brașoveanu 1926-1932; Preot Leon Tomșa 1933-1946; Preot Stoicescu Aurelian 1946-1976; până în anul 2000, nu deținem nicio informaţie despre preoții care au slujit aici. Din anul 2000, luna noiembrie până în prezent Preot Poteleanu Constantin.

CIMITIRUL

Parohia deține  cimitrul sătesc pe care îl administrează cu ajutorul enoriașilor, nu sunt înmormantate în el personalități bisericești sau laice.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară

DATE DE CONTACT PAROHIE:

Hram Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil;

adresa: Strada Bisericii, nr.2, localitatea Sinoe, comuna Mihai Viteazu, judetul Constanța

Tel:0767069148.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *