A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Parohia Izvorul Tămăduirii aparține Protoieriei Constanța 1, din Arhiepiscopia Tomisului. Parohia se află în Cartierul Tomis III din Mun. Constanța, jud. Constanța, situată pe bulevardul Tomis, Nr.332. Cartierul Tomis III se află în partea de nord a orașului. Este o zonă cu locuințe relativ noi, majoritatea locuințelor fiind construite după anul 1980, dar împreună cu Primăria Constanța au fost construite și blocuri noi. Orașul Constanța se află situat la malul Mării Negre, la paralela 45, deschidere portuară de mare capacitate, dar și cu plaje întinse pe mulți kilometri. Este un oraș turistic, cu multe vestigii istorice bine delimitate, fiind cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul Romaniei. În acest sens de mare importanță este muzeul arheologic din Piața Ovidiu, unde se află și statuia poetului Ovidiu și Muzeul Marinei de pe Str. Traian. Sunt mărturii ale trecerii pe aceste meleaguri a grecilor și romanilor, a dominației turcești până la războiul de independență a țării noastre. Există și un port turistic, Portul Tomis, unde numeroase ambarcațiuni de agrement vin în acest port. La intrarea în port veghează de departe vechiul far genovez, iar în apropierea lui se află bustul marelui poet Eminescu, care privește în largul mării. În apropiere se află Palatul Arhiepiscopal, flancat în partea de sud a Catedralei Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 2002 Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Dr. Teodosie Petrescu a dat arhiereasca binecuvântare pentru a construi un locaș de cult. După aceea, un număr de 26 de consilieri ai Consiliului Județean au aprobat printr-o hotărâre din luna ianuarie 2002, atribuirea unui teren pentru construirea unui locaș de cult, în Cartierul Tomis III. Pentru început s-a construit un paraclis din lemn, cu hramul Izvorul Tămăduirii. Având o lungime de 21 metri și o lățime de 7 metri, s-au folosit pentru structura de rezistență montanți și grinzi de 18×18 cm. Pereții la exterior sunt din scândură de brad ignifug, iar la interior pereții sunt confecționați din lambriu de brad lăcuit. Între cei doi pereți s-a folosit o izolație specifică cabanelor din lemn. Biserica are 8 ferestre din lemn prevăzute cu trei foi de geam, din care pe o foaie se află pictată o icoană tip vitraliu. Construcția a început în toamna anului 2002, când a avut loc și sfințirea pe data de 30 octombrie. În interiorul bisericii, pe pereți, sunt cinci picturi realizate pe blaturi de lemn de tei, atașate de aceștia, iar restul sunt icoane litografii.
C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Încă din anul 2002, alături de mulți tineri, am căutat să ajutăm mai multe familii cu probleme sociale, cu diverse alimente și îmbrăcăminte. Au fost ajutați mulți tineri să participe la cursuri în sistem gratuit de arte și meserii, patronate de o asociație cu ajutorul fondurilor europene, unde au primit o diplomă, pentru a se putea integra în societate și a găsi un loc de muncă în țară sau în străinătate. [ŞIRUL PREOŢILOR] Tucă Ion, Ștefan Aurelian, Tucă Gigel.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Avem o activitate de ajutorare a celor săraci. Periodic se fac cateheze cu cei tineri.
F. DATE DE CONTACT. [HRAM] „ Izvorul Tămăduirii”; [ADRESA] Bulevardul Tomis, Nr.332 municipiul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.