Parohia Constanța „Sfinţii Trei Ierarhi”

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Parohia Sfinţii Trei Ierarhi este situată în judeţul Constanţa zona Cireşica, cartierul Tomis Nord, pe un teren de 2400 mp., teren aflat la intersecţia străzilor Cişmelei, Cpt. Dobrilă Eugeniu şi Dispensarului. Aşezământul de cult este amplasat în apropierea Campusului Universitar Ovidius.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Cartierul Tomis Nord ce deţine un număr mare de locuitori în proporţie de 95% de religie creştină ortodoxă, nu a avut peste un sfert de veac un sfânt locaş de rugăciune şi împreună cu cartierele Tomis 3 şi Tomis 4 au fost arondate parohiei Adormirea Maicii Domnului II, iar unele blocuri au fost arondate parohiei Schimbarea la Faţă, la o distanţă de opt km. La doleanţele creştinilor ortodocşi din cartierul Tomis Nord, în luna august a anului 1993 a avut loc ceremonialul de sfinţire a locului unde urma să se construiască biserica cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi Vasile Grigorie şi Ioan. Slujba a fost oficiata de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Lucian Florea împreună cu un sobor de preoţi în prezenţa a numeroşi creştini şi a reprezentanţilor a-i autorităţilor locale. În anul 1994 a fost numit preot paroh Pr. Pandele Iulică Stelian iar în luna octombrie a aceluiaşi an s-a amenajat un paraclis pentru rugăciuni şi slujbe religioase în clădirea existentă pe terenul bisericii. Paraclisul a fost sfinţit în luna decembrie a aceluiaşi an.

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Construcţia bisericii a durat şapte ani. Biserica, construită în formă de cruce, în stil brâncovenesc, are lungimea de 34 de metri, lăţimea de 20 de metri şi înălţimea de 32 de metri. Sfinţirea ei a fost săvârşită de ÎPS Teodosie în noaptea Învierii, 11 aprilie, în anul 2003. Construcţia aşezământului este realizată în plan treflat, în stil tradiţional românesc. 

[PICTURA] Pictura bisericii, în frescă, a fost

 începută în urmă cu câţiva ani de pictorul Ovidiu Napoleon , iar catapeteasma este realizată cu icoane în ferecătură, tratate în stil neoclasic. În prezent biserica este împodobită cu mobilierul necesar şi policandre. Curtea este împrejmuită cu gard fromos ornamentat din fier forjat iar interiorul curţi este amenajat cu flori, drumuri de piatră şi bănci de lemn ce prezintă o atmosferă de linişte şi pace un loc de armonie între duioşenia naturii şi căldura slujbelor oficiate în sfântul locaş.

Fostul paraclis a fost transformat în cantină socială unde sub îndrumarea şi supravegherea preotului paroh primesc hrană caldă creştinii nevoiaşi din cartier. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deţine obiecte de cult vechi. [ŞIRUL PREOŢILOR] Pr. Paroh Pandele Iulică Stelian, Pr. Hogea Stănică Stelian şi Pr. Prof. Tucă Nicuşor, Pr. Pandele Petre Jan.

C. CIMITIRUL. Prohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Pe lângă intensa lucrare liturgică, duhovnicească şi pastorală a preotului paroh, se desfăşoară activităţi social-filantropice de ajutorare a cazurilor sociale din parohie. De asemenea, în cantina din curtea bisericii se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi prin oferirea de alimente şi îmbrăcăminte.

F. DATE DE CONTACT. [HRAM] Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”; [ADRESA] Str. Cişmelei, capăt linie 42 43, Constanţa. [OFICIU PAROHIAL] Telefon: 0341410020. Nu are site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *