A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în comuna Agigea, amplasată la sud de Municipiul Constanța, pe platoul Podișului Dobrogean, la 10 km de centrul Constanței, precum și la 3 km de țărmul Mării Negre și țărmul limanului Agigea, fiind traversată de Canalul Dunăre-Marea Neagră. Dobrogea este locul unde religiile se întâlnesc, conviețuiesc fără a genera conflicte, în care Geamia dialoghează firesc cu Biserica creștină (ortodoxă, catolică, protestantă, de rit vechi sau nou) și teritoriul aceluiași sat sau comună sub oblăduirea aceluiași Dumnezeu Unic, purtând nume diferite. O astfel de comunitate deschisă a fost și este satul Agigea pe care în 1897, Gr. Danescu îl prezenta ca făcând parte din plasa Constanța, cătunul comunei Techirghiol, situat în partea de sud-est a comunei, la 3 km de extremitatea sud-vestică a lacului Agigea Ghiol, la deschiderea văilor Iuntacan Dere Sud, închis la nord de Dealul Laz Nahale, la vest de dealul Telegraf și la sud de dealul Agigea, cu movilele Tuzla Iuk și Cum Tepe. Așezarea localității Agigea este foarte posibil datată în sec. al II-lea d.Hr și sec.al III-lea d.Hr. Tot Gr. Danescu prezintă Agigea ca fiind o localitate turcească în care se înființează o școală turcească pe lângă Geamia existentă. Abia în 1927 se înființează și o școală primară cu predare în limba română. Potrivit Legii Administrației din 14 august 1938, Agigea devine comună. Relieful este specific podișului dobrogean, fiind vălurit. Clima este cald-secetoasă. Vegetația specifică este una de stepă ce aparține provinciei est-europene și subprovinciei Pontica.
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Până în anul 1989 în localitatea Agigea nu a existat biserică, aparținând din punct de vedere administrativ bisericesc de parohia Eforie Nord. La cererea credincioșilor, în 1990 Primăria Agigea și-a dat acordul de principiu pentru ziderea unei biserici, punând la dispoziție un teren în suprafață de 1800 mp. Sfințirea locului unde urma să fie construită biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost săvârșită de Arhiepiscopul Lucian al Tomisului la data de 1 iulie 1990. Construcția bisericii a început în toamna anului 1990, sub directa supraveghere a preotului Carmocan Pascu, ca apoi, după o perioadă de stagnare să continue sub supravegherea preotului Stoica Daniel, lucrările de construcție a bisericii fiind terminate în septembrie 1995.
Biserica în formă de cruce are 18m lungime și 7 m lățime. Este construită din beton, B.C.A și cărămidă, cu uși și ferestre din PVC cu termopan. La exterior este văruită cu lavabil alb iar acoperișul este din tablă de culoare maro. Lucrările principale au fost executate de COMCM-SA-CONSTANTA. Slujba sfințirii s-a săvârsit în 15 octombrie 1995 de către Arhiepiscopul Lucian al Tomisului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și al unui număr mare de credincioși. În toamna anului 1997 s-a întocmit devizul lucrărilor de pictură în frescă, deviz aprobat în 26.01.1998, iar lucrarea a fost încheiată pe 28.10.1999, confrom [PISANIEI] „Cu vrerea Tatălui cu lucrarea Fiului și cu mijlocirea Sf.Duh s-a pictat această Sf.Biserică întru Slava Lui Dumnezeu și întru Cinstea și Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Pictura s-a executat în tehnica frescă în vremea păstoririi Înalt Prea Sfințitului Lucian Arhiepiscopul Tomisului și a toată Dobrogea de către pictorii Stefanita Gabriela, Cercel Liviu, Cercel Corina și Maica Teoctista în perioada 1998-1999, paroh fiind preotul Stoica Daniel, ajutat de tatăl său, părintele Stoica Marin de la Biserica Sfântul Gheorghe Constanța și cu contribuția majoră a credincioșilor.” Slujba de sfințire a picturii a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului Lucian pe data de 20.05.2000. [OBIECTE VECHI DE CULT, CĂRŢI VECHI] În anul 2006 se construiește o trapeză formată din sală de mese, bucătărie, băi de serviciu, birou și o cameră mortuară. Parohia Agigea este împărțită în două odată cu dezvoltarea ei în anul 2011. [ŞIRUL PREOŢILOR]…………
C. CIMITIRUL. Comunitatea Agigea deține un cimitir administrat de Primăria Agigea.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Școală de duminică, parteneriate cu școala din comună și cu Centrul de zi. Din anul 2006, prin inființarea postului de asistență socială, Biserica organizează diferite activități pentru ajutorarea a zece familii nevoiașe: asigurarea mesei de Paște, produse de curățenie. Se oferă cadouri și multe daruri după putință la toate sărbătorile din cursul anului pentru copiii care participă la slujbele cultului creștin ortodox.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL – MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE] Ocazional Parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din judet și din țară.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.