Parohia Lazu

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE.[TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]Parohia este situatăîn satul Lazu,Comuna Agigea, Jud.Constanța. Pânăîn anul 1870 documentele despre comuna Agigea au fost distruse.În a douajumatate a sec. XIX se semnaleazăîn Agigea o creștere numerică a populației,îndeosebi păstori veniți din jurul Sibiului, din părțile Brăilei, Ialomiței iar mai târziu din Oltenia și Moldova, care trăiesc alături de tătari colonizați de Poarta în Dobrogea.Lazu este un sat în jud. Constanța, situat în partea de est a județului, aproape de țărmul Mării Negre și aparține de Comuna Agigea. Satul este înființat în jurul anului 1860 de către opopulație turco-tătară.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI]Construcția bisericii cu hramul ,,ÎnălțareaDomnului” a început în anul 1993 și s-a definitivat în 1999, zbaterile în favoarea construcției fiind evidențiate într-un proces-verbal din 02. 07. 1999. În 31.05.1993 s-a trimis o cerere către Secretarul de Stat pentru Culte pentru necesitatea construirii unei Biserici în satul Lazu, Com. Agigea.[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]Biserica în formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos și două turle mai mici pepronaos, cu o lungime de 23.3, lățime 8 m și 11.40 la strane, este construită din BCA pe temelie din beton cu piatră, acoperită cu tablă.Pe cele trei turle sunt montate trei cruci din fier, ușilede la intrare sunt din lemn, stranele și scaunele din lemn sunt sculptate în Suceava. Pentru realizarea și finalizarea lucrărilor privind construcția bisericii, a fost necesară emiterea a două autorizații de construcție, autorizația cu nr.58 din 04.11.1993 și autorizația cu nr. 89 din 26.06.1997. [PICTURA]Pictura a fost realizată în tehnica fresco.[ANEXE]Clopotnița, detașată de biserică, este construită din BCA și acoperită cu tablă. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI]Biserica nu deține obiecte de valoare, cărți sau icoane vechi. [ŞIRUL PREOŢILOR]Fleșaru Marin (1993-1999) primul preot al parohiei, Dincu Anghel (1999-2014),Pitigoi-Mocanu George (2014). Din 01.11.2014. Preotul Dincu Anghel devine preot II, iar Preotul Pitigoi-Mocanu George este numit preot paroh.
C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.[ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.]Ocazional,parohia organizează pelerinaje la mănăstiri din țarăși are un grup de cateheză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *