A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. Mamaia este o stațiune turistică de vară a litoralului românesc, pe malul vestic al Mării Negre care datează începând cu anul 1905. Este situată în nordulMunicipiului Constanța, din care face parte. La început avea foarte puțini locuitori, fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Stațiunea Mamaia este construită pe un grind litoral între Marea Neagră și limanul numit
Siutghiol (Süt-Göl: “lacul lăptos” în turcește). Grindul are o lungime de 8 km, însă o lățime de doar 300 m. Construirea unor ansambluri rezidențiale pe malul lacului Siutghiol, precum și edificarea Campusului Universitar în imediata vecinătate a stațiunii, au reprezentat premisele pentru construirea unei capele misionare care să deservească această zonă aflată în plină dezvoltare.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. La îndemnul Înaltpreasfinţitului Teodosie s-au început slujbele religioase şi organizarea unei comunităţi de credincioşi care să susţină activităţile social-misionare propuse. Astfel,începând cu ziua Praznicului Întâmpinarii Domnului – 2 februarie 2014 – Staţiunea Mamaia se bucură în fiecare duminică şi sărbătoare de Sfânta Liturghie, de oficierea Sfintelor Taine şi de seri catehetice. Hramul Capelei Tinerilor este pus în cinstea Bunei Vestiri şi a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca anunţând scopul întregii ei activităţi social-misionare: acela de a veni în sprijinul celor ispitiţi de gândul avortului şi al celor ce se luptă cu patimile trupului. În prezent, activitatea capelei are locîntr-un smerit paraclis, şi se bucură de o comunitate de aproximativ 50 de familii care participă cu râvnă la toate activităţile capelei.Slujitorii care au pus bazele Capelei Tinerilor slujind până în prezent sunt: Pr. Cezar Axinte și Pr. Doru Emanuel Pantazi.
C. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Capela Tinerilor şi-a propus drept misiune principalăîncurajarea nașterii de prunci în rândul familiilor tinere, combaterea avortului, educația bisericească a tinerilor și oferirea suportului moral pentru părinții lipsiți de soluții în educarea copiilor.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. Este susținută pregătirea copiilor meritoși și/sau nevoiași în școli preuniversitare și/sau universitare; suportă costurile meditațiilor pentru copiii meritoși/nevoiași; în colaborare cu anumite școli, Capela Tinerilor susține în cadrul orei de religie cursuri demonstrativ-educative pentru școlari; Sunt promovate în spațiul audio-vizualului (Neptun TV, Trinitas TVși Radio Dobrogea, Radio Trinitas, etc.) cat și în spațiul online (Întrebări și Răspunsuri pe e-mail capelatinerilor@gmail.com) valorile creștin-morale; în fiecare săptămână au loc cateheze pentru înțelegerea mesajului scripturistic și a evenimentelor sociale din viața creștinilor;încurajează și participă la promovarea publicațiilor care susțin valorile creștine și culturale naționale (Ziarul Lumina, Familia Ortodoxă, Manifest Românește).