A. STORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE.[TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]Parohia Năvodari II, cu hramul ,,Bunavestire’’’, se află în oraşul Năvodari, în judeţul Constanţa. Această parohie face parte din Protopopiatul nr.2 Constanţa. Numele oraşului Năvodari vine de la cuvântul „năvod”, întrucât atunci când a luat fiinţă această localitate, oamenii se ocupau cu pescuitul. Această îndeletnicire este accentuată de faptul că acest oraş se află pe malurile Mării Negre şi ale Lacurilor Tasaul şi Corbu. Pe la jumătatea sec. XX, Năvodariul a cunoscut un amplu proces de dezvoltare. Dintr-un mic sătuc de pescari, această localitate a devenit un important oraş industrial, construindu-se aici o rafinărie, un complex de îngrăşăminte chimice, o fabrică de prelucrat metale, o fabrică de zahăr, o tabără de copii, etc. ,între timp devenind şi staţiune turistică. În acest timp s-a produs o explozie demografică uriaşă, populaţia având mai multe etape de creştere, în funcţie de construirea obiectivelor amintite anterior. Din punct de vedere cultural, orașul dispune de o frumoasă şi impozantă Casă de Cultură. De asemenea, în centrul oraşului există un monument al eroilor (o troiţă), unde se săvârşesc slujbe ale eroilor la sărbătorile aferente.
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica „Buna Vestire” a fost construită între anii 2000-2004 cu ajutorul enoriaşilor şi a unor sponsori, dar mai ales cu ajutorul Primăriei Oraşului Năvodari prin grija primarului Ion Dobre. Este amplasată chiar în centrul oraşului având dimensiuni medii pentru o biserică, iar înălţimea fiind de 25 metri.Pictura a fost realizată între anii 2005-2007 de către pictorul Marian Rondelli din Bucureşti. Din anul 2000 slujitorii acestei biserici au fost preotul paroh, Andrei Salomia şipreotul coslujitor Constantin Fratica; epitropul parohial a fost domnul Ştefan Clinci, iar cântăreţi de seamă în această perioadă au fost Nicolae Puscasu (2000-2004) şi Laurenti Spulber (2006-2014).
C. CIMITIRUL. Cimitirul oraşului Năvodari este în grija şi subordinea Primăriei şi a Consiliului Local, deservind toate parohiile aferente
D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT.[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Parohia Năvodari 2 este în parteneriat cultural cu cele trei şcoli generale, Casa de Cultură şi cu Biblioteca Orăşenească. În acest sens, se fac periodic numeroase activităţi culturale legate de ora de religie, spectacole cu specific religios şi zile ale şcolilor respective la care slujitorii tuturor bisericilor din oraş se implică în mod activ creând tot odată un cadru prielnic catehezei şi invăţăturii de credinţă a bisericii.
Cel puţin o dată pe an, Parohia organizează pelerinaje în diverse locuri ale ţării: nordul Moldovei, Bucovina şi Maramures, Valea Oltului şi Defileul Jiului şi sudul Ardealului. În aceste locuri enoriaşii împreună cu preoţii parohiei vizitează foarte multe mănăstiri şi alte obiective culturale.
În Năvodari există o cantină socială pentru copii. Acest proiect a început din anul 2001 prin grija preotului paroh Andrei Salomia. La această cantină, cca.100 de copii din Năvodari se bucură de o masă caldă în cursul săptămânii.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI[ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.]. Toate aceste activităţi amintite anterior sunt încununate de o frumoasă activitate pastoral-misionară desfăşurată prin slujbele şi predicile ţinute aici, nefiind neglijate celelalte activităţi culturale şi filantropice de care enoriaşii au nevoie.