Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” – Constanța

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE.[TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]Parohia este situatăîn imediata apropiere a Gării,pe strada Bărăgan nr.2,în incinta cimitirului central Constanța,la N-V de centrul vechi al orașului, respectivde Arhiepiscopia Tomisului.Sectorul parohiei are ca limite străzile I.L.Caragiale și București la Nord, strada Oborului și bulevardul 1Decembrie la Est,bulevardul I.C.Brătianu la Sud și strada Corbului la Vest. În perioada regimului comunist zona era mai puțin dezvoltată din punct de vedere economic, deoarece în imediata apropiere a bisericii nu se aflau decât un depozit al florăriilor din oraș, câteva sere de flori și un restaurant, toate de stat. Actualmente zona de case a sectorului bisericii este ocupată mai mult cu sedii de firmăcu diferite profiluri (servicii funerare, taxi, magazine de mobilă, materiale de construcții șibricolaj, o tipografie,câteva magazine mixte lângă Garăși o piață).
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI]Vrednicul de pomenire, Pr. Mihail Buric, un om foarte zelos și plin de râvnăîntru Hristos, deși supus la nenumărate presiuni și amenințări din partea autorităților, observând nevoia unei biserici în această zonă, împreună cu câțiva binevoitori enoriași, au decis demararea construcției bisericii.[PISANIE]„Cu vrerea Tatălui, cu puterea Fiului şi cu ajutorul Duhului Sfânt, pusu-sa piatra fundamentală a acestei biserici cu hramul Sf. Cuv. Parascheva în anul mântuirii 1980, luna martie, ziua 25, în timpul arhipăstoriei, Î.P.S. Dr. Antim Nica al Tomisului și Dunării de jos, prin osârdia Pr. Paroh. Econom Stavrofor Mihail Buric şi institutorilor Mihail și Lucreţia Ungureanu, cu sprijinul enoriaşilor şi a unui zelos şi devotat Consiliu parohial, în frunte cu epitropul casier Nicolae Ispas.S-a terminat în anul 1985, cand s-a şi sfinţit.Doamne scrie în Cartea Vieţii pe toţi slujitorii, sprijinitorii și enoriaşii acestui Sfânt Locaş.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]Deoarece a fost construităîn niște vremuri potrivnice, biserica parohială nu are actele și planurile complete, o parte din ele fiind pierdute chiar de către ctitor, Pr. Mihail Buric, drept pentru care atașăm un plan de situație, cu mențiunea că Parohia mai are acum în administrație doar biserica, holul, cancelaria și turla, celelalte anexe fiind luate în administrație de către stat, respectiv Primărie.
La realizarea construcției s-au folosit: Cărămidă, Beton simplu B25- egalizări, Beton simplu B100- L2- Pa 35- 0/31, subzidiri (bloc fundațieși centuri), Beton armat B250- L2-P 35-0/31 dozaj min. 370kg/mcîn cuzineți fundație, Otel beton OB37 STAS 438/1-74.[PICTURA]Pictura a fost realizata de d-l Enache Aftenie Ionîntre anii 1995-1998 și a fost sfințită pe 31 august, același an, de catre I.P.S Lucian Florea. Nu a fost nevoie de restaurare deoarece este relativ nouăși destul de bine întreținută, mai ales prin faptul căîn biserica nu este igrasie.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI]Biserica nu deține obiecte de valoare, cărți sau icoane vechi. [ŞIRUL PREOŢILOR]Afara de Pr. Mihail Buric,care a ieșit la pensie în anul 1994, au mai fost la conducerea parohie Pr. Tănase Ștefan (1994- 2003) și Pr. Tican Vasile (2003- prezent). Parohia a avut angajat cântăreț bisericesc pe d-l Iosif Valentin din anul 1993 și până-n anul 2014, luna iunie, moment din care a preluat strana tânărul teolog Spulber Laurențiu.
C. CIMITIRUL.Cimitirul Central Ortodox în care este situată biserica nu a fost niciodatăîn administrația parohiei, aici fiind înmormântați majoritatea reprezentanților de seamă ai culturii constănțene.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICEÎN TRECUT.[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]Parohia, cu sprijinul enoriașilor care sunt foarte iubitori de aproape și care dăruiesc cu drag ori de câte ori sunt solicitați, organizează colecte de alimente și haine pentru ajutorarea azilelor de bătrâni de la Techirghiol și Lazu și a centrului de ajutorare persoane cu handicap Palazu Mare, dar și a câtorva familii nevoiașe din cadrul parohiei.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.]Deoarece pe teritoriul sectorului parohiei locuiesc și foarte multe famlii de etnie rromăși credință musulmană, s-a intensificat dialogul cu aceștia în afara bisericii, dar și catehizarea enoriașilor, vineri seara după vecernie, prin predici specifice, fapt pentru care, în ultimii noi ani, am convertit un număr de 12 musulmani, împreună cu familiile acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *