Parohia”Sfanta Mare Muceniţa Ecaterina” Constanţa

ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE.
Tânărabiserică, – lacaş de cult orthodox -închinată ”Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina”si Sfăntului “Acoperamant al Maicii Domnului”, se află în Municipiul Constanţa, azi parte a nouluicartier Boreal – Tomis Plus al oraşului Constanţa, aşezată în imediata apropriere a Municiupilui Constanţaestesituatăîn de-a lungulDrumului DN 2A, astăziBulevardulTomis care asigurăaccesul auto şipietonalînStrada Brest înparteade nord aoraşuluiConstanţa cu hotaruloraşuluiOvidiu, pe o lungime de cca 10 km şicca 350ml peStrada BREST. Constanța se află în județul cu același nume, în partea de sud-est a României. Se situează pe coasta Mării Negre, într-o zonă lagunară la est, deluroasă la nord și în partea centrală, și de câmpie la sud și vest. Orașul Constanța posedă o plajă proprie în lungime de 6 km. Partea de nord a municipiului, Mamaia, cea mai populată stațiune turistică de pe Litoral, se află pe malul unei lagune, având o plajă de 7 km lungime, plajă care continuă cu alți 6 km pe teritoriul orașului Năvodari.
Municipiul Constanţa se învecinează cu orașele Năvodari și Ovidiu la nord, cu comuna Agigea la sud (cu aceste trei localități fiind lipit), orașul Murfatlar și comuna Valu lui Traian la vest, orașul Techirghiol și comuna Cumpăna la sud-vest și Marea Neagră la est. Constanța este împărțită în cartiere : la cele tradiționale precum Anadolu (Anadol-Köy în turcește), Tăbăcăria, Brotăcei, Faleza Nord, Coiciu, Palas, Medeea, Brătianu, Centru, Peninsula, Agigea sau Viile Noi, s-au adăugat cartiere sau subdiviziuni noi precum Tomis I, II, III și Nord, Abator, CET, Km 4, 4-5 și 5 ,Faleza Sud(Poarta 6) și alte nume poetice, moșteniri ale “epocii de aur”. Cartierele nu au o autonomie administrativă, cum este cazul sectoarelorBucureștiului, iar granițele lor nu sunt exact delimitate.
Constanța, fiind unul dintre cele mai mari orașe ale României, este și un focar cultural de importanță națională. Aici funcționează Teatrul de Stat Constanța, înființat în 1951[34] și Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, înființat în 2004 prin reorganizarea instituțiilor existente la acea dată. Constanța este cunoscută și datorită muzeelor sale numeroase: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, compus din șase secțiuni: delfinariu, planetariu, observator astronomic, microrezervație și expoziție de păsări exotice și decor, Acvariul, Muzeul Marinei, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul Mării, Muzeul Portului Constanța și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”.
În Constanța se pot găsi exemple de stiluri arhitectonice diverse. Multe imobile decorate, ridicate în perioada 1878-1930, au căzut în paragină sau au fost demolate, dar Cazinoul, unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii art nouveau din România, a fost renovat și astăzi este considerat ca simbolul municipiului. Geamia veche și sinagoga veche se mai pot încă vedea (a doua nu mai are acoperiș), iar Moscheea nouă construită în 1910 în stilul maur se poate vizita. Edificiul roman din secolul II sau Farul zis Genovez (construit în 1860 de inginerul francez Michel Pașa, pe soclul genovez din Evul Mediu) sunt, împreună cu biserica grecească de pe Bd. Mircea cel Bătrân, cele mai vechi clădiri din oraș. Există și diverse monumente, spre exemplu statuia lui Ovidiu și bustul lui Mihai Eminescu situat pe faleză. Fosta primărie, astăzi Muzeu de Istorie Națională și Arheologie, a fost de asemenea păstrată, iar clădirea Muzeului Marinei a fost recent renovată.
Constanţa are 310.471 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (83,11%). Principalele minorități sunt cele de tătari (2,6%) și turci (2,3%). Pentru 10,36% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,04%), cu o minoritate de musulmani (5,13%). Pentru 10,43% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI]Tânărabisericănouăşi-a turnattemeliaînchinată“Sfintei Mare MuceniţeEcaterina“şi“SfăntuluiAcoperamant al MaiciiDomnului”, care se aflăînnoulcartier Boreal-Tomis Plus , Strada BREST nr. 41 – 43 al oraşuluiConstanţa.
Datfiindfaptulcă s-a construitnoulcartierBoreal-Tomis Plus al oraşuluiConstanţaşipondereacredincioşiloravând cult orthodox, a aparutnecesitateaconstruiriiuneiparohii-lacaş decult ortodoxînzonă. Pentru aiesiînîntampinareaşidorinţacredincioşilorortodoxi a cartierului, care nu aveauînapropiere un lacaş de închinare, P.C. PreotLiviuGhengeaua a începutaceastămisiuneînanul 2009, obţinândbinecuvântareapentruînfiinţareauneinoiparohiiînaceastăzonă de la I.P.S. Teodosie,ArhiepiscopulTomisului.
Înşedinţa din data de 01 martie 2009 prin DECIZIA nr. 445 – art.2 . – afostîncadratînpostul de preotparohP.C. Preot GHENGEAUA LIVIUpeseamaParohieiSfănta Mare MuceniţăEcaterina, Protoeria II Constanţa.
Demersurilenecesarepentruobţinereauneisuprafeţeide terenînzonă Însuprafaţa de 953 mpprinaportulşiprindonaţii ale credincioşilor, terenpe care să se edifice şisă se execute construcţia din structura de betonarmatzidarie din cărămidăpentruviitoareaBISERICĂ în curs de execuţie cu treiturle AC = 256 MP; AD = 456,6 MP ; AU = 347,2 MP şiconstrucţiapentruCASA SOCIALĂ S + P+ M – AC = 141,7 MP ; AD = 341,4 MP ; AU = 258,2 MP; au fostnumeroase, dar, într-un final, au fostîncununate de succes. Cu binecuvantarealuiDumnezeuşia MaiciiDomnului, aascultatrugilefierbinţi ale P.C. Preot. LiviuGhengeauaşi ale credincioşilor, şiloculviitoruluisfântlacaş a foststabilitpestrada Brest, exact înspatelecartierului Boreal.
S-a întocmitun PROIECT – planuriarchitecturale de catre dl. Architect TEODOR ION şi Plan de Situaţieînsoţităde documentaţietehnică, întocmită de către dl.ing. OPREA GHEORGHE, împreunacu o echipa de specialişti: ing CIOCAN D. GHEORGHE; ing. TASE MIHAI; ing.DUMITRESCU AURELIA; EXPERT ing.COŢOFANA ANTON; EXPERT; ing. COTOFANA A. RADU; EXPERT ing.CARADIMA D. STERIE ;ing. MOGA LILIANA ;ing. MOGA DRAGOŞ, etc., care auverificatşiavizatdocumentaţiadupă care s-a obţinut AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE şiAvizele de la autorităţileinstituţiilelocale şicentrale.
Pentrupurtarea de grija a luiDumnezeupreoţiislujitoriaiParohieiSfănta Mare MuceniţăEcaterina, Protoeria II Constanţa, sunt: preotparohP.C. Preot GHENGEAUA LIVIU; Preot CHIAGĂ ADRIAN; preot CATANĂ ALEXANDRU; ajutaţi de Diaconul BOCANCIA VASILE.
Data oficială de înfiinţare a noiiparohiieste 01 martie 2009, lucrările de înălţare a bisericiiîncepandînacelaşi an.
MomentanSfăntaLiturghieşislujbelereligioasese desfăşoarăîntr-un cortamenajatşiîntreţinut cu sprijinulcredincioşilor. Înparalel, cu ajutorulluiDumnezeu, sub AcoperamantulMaiciiDomnuluişiprinmijlocireaSfinteiEcaterina se desfăşoarălucrările de construcţie a bisericiimari.
Se facdemersuripentruobţinerea de fonduripentrucontinuarealucrărilor la execuţiabisericiimarişipentruCASA SOCIALĂcătsipentrurealizareareţelelor de utilităţiînzonăcuracordareaimobilului- biserică la reţelele de utilitai de apă, canalizare, gaze, energieelectrică, curenţislabi, amenajareaacesului auto şipietonalprinbetonareaStrăzii Brest.
Bisericafiindînconstrucţie nu s-au realizatpicturile, nu suntmoaşte, manuscriseşicarţivechi.
Se aratăcăbiserica are hramul ”SFĂNTA ECATERINA” la data de 25 noiembrieşi “AcoperămăntulMaiciiDomnului “în data de 1 octombrie .
Înanul 2012, “înziuaceluice face tuturordaruri, atâtpentrucopii, câtşipentruprunciiceiduhovnicesti, Sf. IerarhNicolae”, înbiserica “Sf. Mare MucenitaEcaterina” apoposit, într-un mod cu totulşicu totulminunat, IcoanaPreasfinteiNascatoare de DumnezeuHodighitria- Îndrumatoarea.
Nădăjduimcăcea care singură a venitînmijloculnostru, să ne îndrumeşisă ne povaţuiască, tot Eavamijloci la TronulSfinţeiTreimi, întru tot laudate, pentrubineleşimântuireanoastră.
”AcoperamantulMaiciiDomnului”esteca un scut protector pestetoticreştiniiBisericii care aleargă cu credinţăpentru a fi izbăviţi de ispite, de incercări, de suferinţeşiMaicaDomnuluiişiexercităaceastăputere de mijlocitoareşi de făcătoare de minuniînBiserică.

C. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT.[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ].Parohiaşislujitoriisăidoreşteca, înviitorsădesfăşoare diverse activitaţiculturaleşifilantropiceîninteresulşiîmpreună cu copiişitineretulnevoiaşprinîndrumătoaresprecredinţăortodoxă.

D. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI[ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.].Actualmente se intreprindactivităţi de ajutoare a celormainevoiaşi.Periodic se faccateheze cu copiişitineretulenoriaşdupăSfăntaLiturghieşislujbele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *