Parohia Cerchezu

Denumirea satului vine de la vechii locuitori cerchezi colonizaţi în Dobrogea din Crimea în 1873, de către Imperiul otoman pe post de greniceri. Populaţia satului fiind formată la acea vreme din turci, tătari şi bulgari, care se ocupau cu creşterea vitelor şi cu agricultura.
Romanii veniţi din părţile Olteniei şi de peste Dunăre,au fost împroprietăriţi cu pământ arabil. S-au aşezat 94 familii pe aceste meleaguri, dându-i acestuia numele de Cerchezchioi. Românii din acest sat,după anul 1890, au pus bazele localităţii moderne, cu ajutorulul specialiştilor veniţi la sfârşitul se. al 19-lea.
În anul 1900, locuitorii din Cerchezu s-au hotărât să construiască Biserica şi şcoala procurând materialele necesare şi începand lucrarea în primăvara anului 1901, au terminat-o în anul 1905.
Lăcaşul de cult a fost construit din piatră şi cărămidă, cu 3 turle, acoperită cu tablă galvanizată. Ridicată în mijlocul satului pe piatră, cu planul Arhitectului judeţului Constanţa D.Banescu. Biserica a fost terminată cu pictura în anul 1908-1909. Pictura a fost executată de ucenici ai pictorului Belizarie, în stil Realist, estetic şi atrăgător.
Din constructori amintim pe Naum Iancu, Ştefan Iancu, Dumitru Nedelcu, Constantin Namu si Poenaru Petre.
Biserica a fost sfinţită de P.S.S, Episcopul Pimenal episcopiei Dunarii de Jos Galaţi Protoiereul fiind P.C.P. Iaconom Itavrofor Ioan Grigorescu.
Membrii Comitetului de construcţie au fost: Rotaru Dumitru, Ştefanescu Badea, Draghici St.Gheorghe, Serieciu Ion, Enache Moise, Mucenic Stefan, Baruz Vasile, Hodoroaga Ion, Soimu Dumitru, Petcuci Ion, Gligore Gheorghe, Negrila Stan, Nucu Ion, Voina Tanase şi Gontila Ilie.
Primul preot slujitor al acestei Biserici a fost preotul Ioan Sadeanu, din satul Viroaga până în anul 1922.
Din 1922 până în 1970 Biserica a fost slujită de preotul Grigore Crety.
Satul Cerchezu a fost si este aşezat în sudul Dobrogei în apropiere de graniţa Bulgară. Clopotniţa sa construit în anul 1928, din piatră şi cărămidă cu o singură turlă şi cu două părţi laterale pentru păstrarea unor obiecte ieşite din uz şi cu intrare la clopot; construită în faţa Bisericii şi în curtea Bisericii, cu stăruinţa preotului Grigore Crety, maiestri fiind: Sotire Vanghelie din comuna Negru Vodă, Marin Fusaru şi Tudor Velea din comuna Cerchezu.
În anul 1919, biserica a fost resfinţită de către P.C.P. Protoiereu al Judeţului Constanţa, Toma Protopopescu, fiindcă acest sfânt lăcaş a fost profanat în timpul Războiului mondial 1916-1918, de turcii din satul Hasarlac, judetul Caliacra.
Biserica complet jefuita astfel: Sfânta masă de marmură a fost spartă în mai multe bucăţi şi aruncată, Sfintele Moaste au fost arse. Toate lucrurile de valoare au fost luate şi lăsând Biserica goală, pictura împuşcată cu gloanţe de către năvălitori.
Astazi Biserica este într-un amplu proces de renovare atât la exterior cât şi la interior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *