Parohia Chirnogeni

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situatăîn comuna Chirnogeni, județul Constanța. Denumirea sub care apare pentru prima dată comuna Chirnogeni este Ghiuvenlia (de la cuvântul turcesc „ghiuven” care înseamnă mărăcine) și este locuită de turci șitătari. În anul 1883,când Dobrogea a revenit la patria mamă, au fost strămutați un număr de oameni din localitatea Chirnogi, județul Călărași. Din păcate nu există o însemnare documentară cu privire la acest lucru. Din anul 1930 i se dă numele de Chirnogeni,după numele localității Chirnogi, de unde proveneau noii locuitori. Parohia de la Chirnogeni a luat ființăîn jurul anilor 1898-1900 când s-a terminat construcția bisericii.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI]Construcția bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe” a început în jurul anului 1899și a fost terminată la anul 1900, după cum rezultă de pe o placă comemorativă aflatăîn interiorul bisericii, al carei text îl reproducem în continuare: „În zilele M. S. Regelui Carol I, ale Înalt Prea Sfințitului Episcop al Dunărei de Jos Parthenie S. Clinceni, cu concursul cucernicului protoiereu Gh. Rădulescu și al D-lui sub prefect Zadic, în anul mântuirei 7408 și de la Cristos 1900 ziditam această sfântăși dumnezeească biserică prin osteneala comitetului Marin M. Vasile, D-tru Sava, Ion Carbuzescu, Gh. Marcu, Cristea Carlig, Oprea Vlaciu, Radu Zamfir și Neculai Buzarna, cu concursul locuitorilor acestui sat și alți pioși creștini. Inginer architect D. Banescu. Antreprenor Stefan Costea calfa.”În anul 1926 a fost spălată la interior, iar în anul 1927 a fost resfințită de către Preasfințitul Episcop Gherontie. În anul 1963 biserica este electrificată prin cheltuiala familiei Gheorghe Gh. Vlad. În urma cutremurului din 1977, turlele bisericii s-au prăbușit, acestea fiind reconstruite între anii 1985-1987. Datorită faptului că soluția de construire a turlelor a fost defectuoasă, acestea fiind turnate din beton, la scurt timp biserica a început să cedeze fizic, existând pericolul de prăbușire. În anul 2003 s-au început o serie de lucrări capitale, se demolează turla mare și se construiește una nouă din lemn. Se tencuiește toată biserica la interior și exterior. În anul 2006 se încheie lucrările, iar sfințirea are loc pe data de 12 mai 2012 de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Doctor Teodosie al Tomisului.

[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]Biserica, în formă de cruce, cu turla octogonală pe naos, cu lungimea de 24,95 m, lățimea de 14,50 m, este construită din piatră, pe temelie de piatră, acoperită cu tablă zincată. Are trei turle, două în faţă şi una în spate, pe care sunt montate trei cruci. Ușile de la intrare din temopane, stranele din lemn.[PICTURA]Pictura bisericii,în suprafață de 1036 mp, a fost realizată prima datăîn ulei și terminată la anul 1906 de către pictorul Duratzio. În anul 1964 pictura este refăcută de către pictorul Constantin Lembrău. După cutremurul din 1977, datorită faptului că biserica a rămas fără turle pânăîn anul 1985, pictura s-a degradat total. Între anii 2009-2012 biserica a fost repictată de către pictorul Zarnescu Gh. Ion în tehnica „fresco”. [ANEXE]Clopotnița, detașată de biserică, este construită din piatrăși cărămidă, învelită cu tablă, în anul 1910, din osteneala enoriașilor. Casa parohială a fost construităîntre anii 1996-1997 cu cheltuiala parohiei, în curtea bisericii. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR]Petre Sandulescu (d. 1909), Ion Rădulescu (d. 1944), Iordache Teodor (1940-1980), Vasile Gurita (1980-1994), Florian Tudor (1994-prezent).
C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.[ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară. De sărbătoarea Nașterii Domnului, cor de copii pe două sau trei voci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *