Parohia Dulcești

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Dulcești, județul Constanța, Protopopiatul Callatis, fiind componentă a comunei 23 August. Denumirea sub care apare satul Dulcești pentru prima oară este Tatlageacul mic, denumire musulmană, care înseamnă lacul cel mic, deoarece până în anul 1877 Dobrogea a fost pașalâc turcesc, rămânând până astăzi în sat o comunitate de aproximativ 80 de familii de musulmani. Denumirea de Dulcești vine tot de la o apă dulce care izvora de la marginea sudică a localității și traversa tot satul pe marginea acestuia.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Piatra de temelie s-a pus în anul 1935 de către credincioșii satului Dulcești. În anul 1937 biserica a fost terminată, fiind sfințită în anul 1951. În anul 1997, cu ajutorul credincioșilor și prin strădania preotului paroh Theodor Postelnicescu, s-a costruit casa parohială. În anul 2006 biserica a suportat ample lucrări de renovare, fiind pictată, s-a schimbat catapeteasma, tabla pe acoperis, fiind împrejmuită cu gard curtea bisericii. Toate aceste lucrări s-au realizat cu ajutorul exclusiv al Primăriei comunei 23 August.

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este în forma de cruce, având lungimea de 22 m și lăime de 6 m și 11 m la strane, pe temelie de piatră, fiind acoperită cu tablă zincată. Are 3 turle, două în față și una în spate, pe care sun montate 3 cruci. Ușile de la intrare sunt din lemn de stejar masiv, catapeteasma fiind sculptată tot din lemn de stejar masiv. Pe exteriorul bisericii se află icoana hramului bisericii, realizată în anul 2014 în tehnica mozaicului. În partea de nord a curții bisericii se află monumentul eroilor din primul și al doilea război mondial, ridicat în anul 1999 prin strădania credincioșilor și a a celor care au supraviețuit în cel de-al doilea război mondial. [PICTURA] În anul 2006 s-a realizat pictura bisericii în tehnica „tempera grasă” de către pictorul Zarnescu din Bacău, preot paroh fiind Zanfir Ioan Dan, realizată cu ajutorul primăriei comunei 23 August. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare, cărți sau icoane vechi. [ŞIRUL PREOŢILOR] Despre preoții care au slujit apar informații abia în anul 1948, preot paroh fiind Lucian Săvulescu, din anul 1949-(????) a fost preot paroh Vasile Roman, urmându-i preoții Georgescu și Barbulescu. Din anul 1972 până în anul 1980 preot paroh a fost Oprea Gheorghe, apoi între anii 1980-1986 preotul Picu Nicolae, între anii 1980-1992 preotul Cazan Vladimir, între anii 1992-1997 preotul Postelnicescu Theodor, între anii 1997-2014 preotul Zanfir Ioan Dan, iar din 2014 până în prezent preotul Candidatu George, care este și fiu al satului, fiind născut și crescut în acest sat.
C. CIMITIRUL. Biserica deține cimitir, fiind al doilea cimitir al satului, deoarece primul a fost demolat de comuniști iar osemintele celor decedați au fost strămutate în actualul cimitir.
D. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] În sat există Cămin cultural, școală și grădinița. Există o foarte bună colaborare între biserică și scoală, fiind organizate diferite activități de catehizare împreună cu elevii și școlarii. La 26 martie 2015 parohia a fost binecuvantată cu prezența Înaltpresfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, slujind Taina Sfântului Maslu, fiind primul ierarh care a vizitat parohia de la sfintirea acesteia în anul 1951.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *