A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Istoria stațiunii Eforie Nord se leagă de cea a localității vecine, stațiunea Eforie Sud, cu care formează o unitate administrativă. Piatra de temelie a stațiunii a fost pusă în anul 1894, atunci când organizația Eforia Spitalelor Civile din București a construit în zonă un sanatoriu balneoclimateric. Cinci ani mai tarziu, alături de sanatoriu se ridica, pe malul mării, prima unitate de cazare din zonă, denumită Hotel Movila (actual Hotel Parc, Eforie Sud), iar pe malul lacului Techirghiol se amenajează Băile Movila. În acest fel a luat naștere stațiunea Movila-Techirghiol. Începând cu anul 1920 în zonă sunt construite numeroase vile, reședințe și case de vacanță ale elitelor vremii. De-a lungul timpului, stațiunea s-a mai numit Carmen Sylva și Vasile Roaită. Până în anul 1933 stațiunea Eforie a aparținut de localitatea Techirghiol. Eforie Nord este a doua mare stațiune a litoralului românesc. Poziționată la aproximativ 12 kilometri de municipiul Constanța, pe drumul de legătură cu orașul Mangalia, Eforie Nord este o stațiune balneară renumită atât în țară, cât și în străinatate. Îmbinarea turismului recreativ cu cel de tratament face ca stațiunea să fie deschisă turiștilor pe durata întregului an. Bazele de tratament din stațiune atrag anual un număr mare de turiști români și străini, oferindu-le tratamente moderne și cure, folosind factorii naturali din zona. Fiind o stațiune în continuă expansiune, Eforie Nord își schimbă înfățișarea de la an la an. Pe lângă hotelurile și terasele cu renume din stațiune, apar de la un sezon la altul vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregătite să întâmpine nevoile turiștilor.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Între anii1967-1970, prin osârdia credincioșilor și a Pr Dumitru Stănei, s-a construit biserica din localitatea Eforie Nord, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în apropierea cimitirului. Biserica a fost construită din cărămidă în formă de cruce, având o singură turlă, acoperișul fiind din tablă zincată. De-a lungul timpului biserica a fost îngrijită și intreținută de catre Pr Miu Gheorghe. Lucrările de restaurare interioară și exterioară s-au realizat în anii 2000-2003, cu sprijinul Consiliului Local, cu contribuția credincioșilor și din inițiativa Pr. Eugen – Ion Miu. Sfințirea picturii și a renovărilor interioare și exterioare s-a săvârșit cu dumnezeiască osârdie de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiepiscopul Tomisului, cu participarea unui sobor de vrednici preoti și diaconi, în anul mântuirii de la Hristos 2004 leat 7512 luna decembrie ziua a 5- a . [PICTURA] Între anii 1975-1977 s-a realizat pictura bisericii de către pictorul Gheorghe Raducanu. În perioada 2000-2003 s-au desfășurat lucrările de repictare executate în tempera de către Diac. Gheorghe Mihai. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare.
C. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Cu puțin timp în urmă a activat o grădiniță de copii cu o singură grupă.
D. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Actualmente se întreprind activități de ajutorare a celor nevoiași, parohia dispunând și de un așezământ social în curs de autorizare. Periodic se fac slujbe și cateheze cu tinerii, îndrumându-i și povățuindu-i spre tot lucrul bun și folositor sufletului.