Parohia General Scărișoreanu

Parohia General Scărișoreanu se află în sud-vestul judeţului Constanţa, pe şoseaua ce leagă Constanţa de Negru-Vodă.
Este o parohie înfiinţată la începutul secolului XX, astăzi fiind formată din satele General Scarisoreanu cu filia Amzacea.
Vechea denumire a satului General Scarisoreanu a fost Enghezu, nume turcesc, de altfel, majoritatea satelor din zona au avut la origini nume turcesti, unele păstrandu-se şi astăzi (vezi Amzacea).
În timpul primului razboi mondial, o linie importantă a frontului a fost pe raza satului Amzacea. Aici, Regimentul 9 Vânători, sub comanda generalului Constantin Scarisoreanu, a luptat eroic în faţa trupelor germane, fiind de altfel singurul loc în care frontul nu s-a rupt, iar armata germană nu a putut înainta.
În timpul acestor lupte, generalul Constantin Scarisoreanu, a fost rănit şi îngrijit în localitatea Enghezu.
La zece ani dupa terminarea primului razboi mondial, la propunerea ministrului C.Bratescu, Casa Regala a Romaniei emite un decret regal la data de 09.XII.1929, prin care denumirea localităţii Enghezu se schimba în General Scarisoreanu, în onoarea marelui erou roman, generalul Constantin Scarisoreanu.
Pe data de 10 septembrie 1932, cu finanţarea boierului C.Poenaru, se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul Sf. Gheorghe din localitatea General Scarisoreanu, cu binecuvântarea episcopului eparhiei Constanţa, PS Gherontie, sub coordonarea lucrărilor de către preotul paroh Ilie Dragomirescu.
Dupa 8 ani de muncă, construcţia bisericii este finalizată, iar pictura este executată de pictorul bisericesc N.Predescu.
În anul 1983, din cauza unor defecţiuni la instalaţia electrică, în urma unui scurtcircuit, în clădirea bisericii izbucneşte un incendiu care mistuie întreaga clădire a bisericii.
Cu strădania preotului paroh Vasile Lascan şi cu binecuvântarea I.P.S. Antim Nica, arhiereul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos, se încep lucrările de reconstrucţie a bisericii, lucrări care se finalizează în anul 1988, când are loc sfinţirea bisericii de catre I.P.S. Antim Nica, la data de 5 iulie.
În anul 2000, sub îndrumarea şi binecuvântarea I.P.S Lucian, încep lucrările de pictură în stil fresco a bisericii, cu strădania preotului paroh Oprisan Iordan. Lucrările de pictură au fost executate în stil fresco, de către zugravul bisericesc Pocora Alexandru. În anul 2001 se finalizează lucrările de pictură, iar la data de 16.09.2001, are loc sfinţirea picturii de către I.P.S Teodosie.
În anul 2014, sub îndrumarea I.P.S. Teodosie au început lucrările de construcţie a cantinei sociale pentru copiii defavorizaţi din satul General Scarisoreanu, sub coordonarea preotului paroh Dadarlad Viorel Petrisor, în curtea bisericii Sf. Gheorghe.
În momentul de faţă lucrările de construcţie sunt finalizate în proportie de 90% urmând apoi utilarea şi dotarea bucătăriei cantinei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *