Parohia Nicolae Bălcescu II

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în cătunul – “IAS-ul” comunei Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Acest cătun este un fost IAS construit în timpul regimului comunist, un fost complex imens care adăpostea foarte multe capete de vite, fiind considerat la vremea lui al 2-lea din țară ca mărime. Odată cu căderea regimului comunist, IAS-ul s-a desființat, toate imobilele fiind scoase la vânzare; astfel s-a constituit cătunul care păstrează încă numele de IAS.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În data de 17.11.2003, Permanența Consiliului Eparhial a luat hotărârea – procesul verbal 4371/2003 – de a înființa Parohia Nicolae Bălcescu II, cu Filia Ferma Nicolae Bălcescu, având reședința în localitatea Nicolae Bălcescu, Protoieria Hârșova, Jud. Constanța, începând cu data de 01.12.2003; decizia Nr. 315 a fost dată în data de 16.12.2003 în reședința Arhiepiscopală din Constanța. Construcția bisericii s-a făcut în intervalul 08.06.2007 – 20.03.2008 în baza contractului cu nr. 6501 din 26.07.2007 iar recepția lucrărilor a avut loc în data de 15.07.2008. Are o singură turlă, formă dreptunghiulară, fiind construită pe temelia a două case.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Primul preot Zgură Gheorghe, al 2-lea preot Benescu Sorin, începând cu data 01.03.2009.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. Are sector IAS-ul și jumătate de sat în comuna N. Bălcescu.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Hram: „Acoperământul Maicii Domnului”; Adresa: Sat Nicolae Bălcescu – Com. Nicolae Bălcescu, str. Carol I. Site: www.nbalcescu2.ro. [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *