Parohia Vadu Oii

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE [TOPONIOMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII ISTORICO-DEMOGRAFIC CULTURAL ECONOMIC] Satul a luat fiinţă odată cu transhumanţa oilor de la munte trecând cu bacul Dunărea spre iernat în Delta Dunării. Având o populaţie de origine transilvăneană, satul Vadu Oii este numit aşa datorită oierilor care se opreau în acest loc pentru a aștepta trecerea cu bacul pe celălalt mal al Dunării. Fiind un punct de trecere care face şi la ora actuală legătura dintre judeţele Ialomiţa şi Constanţa, dar la ora actuală făcându-se prin podul ce s-a construit prin anii 1960 – 1967, prin localităţile Giugeni în jud. Ialomiţa şi satul Vadu Oii – judeţul Constanţa, acest pod fiind al doilea din ţară ca lungime. Acestă obşte creştină în totalitate ortodoxă a satului Vadu Oii, respectă cu stricteţe toate obiceiurile şi tradiţiile ortodoxe. În sat funcţionează la ora actuală o grădiniţa cu program normal având educator din oraşul Hârşova, un cămin cultural, iar biserica fiind singura instituţie din sat.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ ISTORIA ZIDIRII EI] Satul Vadu Oii este situat în parte de nord-vest a judeţului Constanţa, în Lunca Dunării, pe malul drept al fluviului, fiind o localitate componentă a oraşului Hârșova. Are o populaţie majoritară îmbătrânită şi cu un număr de 70 de familii, ocupaţia de bază a acestor locuitori ai satului fiind pescuitul şi creşterea animalelor. Acesta obşte în majoritate creştină la inițiativa preotului Mândra Niculae și la cererea acestor locuitori de a avea un locaș de cult, cu vrerea bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Duhului Sfânt, pe data de 18 Mai 2004 Înaltpreasfințitul Părinte Doctor Teodosie – Arihiepiscopul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi în frunte cu părintele protopop Costea Vasile a oficiat slujba de sfințire a locului și punerea pietrei de temelie a bisericii cu hramul Sfântul Apostol Andrei – cel întâi chemat dintre apostoli. Așadar, din data de 1 Mai 1998 preotul Mîndra Niculae a păstorit această obște creștină și s-a ocupat personal de săparea șanțului de temelie a bisericii împreună cu domnul Nădrag Tudor, acesta suportând toată cheltuiala la săpătura temeliei bisericii. Din data de 1 Iunie 2005, această biserică nu mai este parte componentă a bisericii Hârșova II și devine parohie individuală sub conducerea preotului Aftene Daniel, care devine și paroh al cestei biserici, preluând totodată lucrările de construcție ale bisericii. La data de 11 Decembrie 2010 Înaltpreasfințitul Părinte Doctor Teodosie – Arihiepiscopul Tomisului, oficiază slujba de târnosire a acestui locaș de cult. Pictorul care a participat la înfrumusețarea pereților bisericii este Ion Borloveanu. Totodată enoriașii care au contribuit la construirea acestei biserici sunt: Ion Roșu, Tătaru Claudia, Dr. Mitrică Adrian, Moroianu Dumitru, Calafuș Marian, Surghie Valentin și Dușu Nicolae. [ANEXE] În data de 9 Februarie 2012, preotul Aftene Daniel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Doctor Teodosie – Arihiepiscopul Tomisului devine preot paroh al parohiei Hârșova III, în această parohie mai slujind și următorii preoți: Preot Dragomirescu Cătălin, din data de 10 Februarie 2012 până în data de 7 Mai 2014, Preot Ilie Constantin din data de 8 Mai 2014 până în data de 30 Septembrie 2014, Preot Mândra Iulian din data de 1 Octombrie 2014 și până în prezent.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir, datorită pânzei freatice pe care o formează Dunărea asupra pământului, în unele luni ale anului apa ieșind din pământ. Din această cauză cimitirul satului Vadu Oii se află orașul Hârșova, în a cărui organizare administrativă se află.

D. ACTIVITĂȚILE CULTURALE ȘI FILANTROPICE. Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.]. Parohia organizează ocazional pelerinaje la mânăstirile din țară și orede catiheza cu tinerii. Totodată organizează și concursuri pe teme religioase (concurs de pictură icoane, vopsitul oulelor de Paști etc.)

F. DATE DE CONTACT. [HRAM] „Sfântul Apostol Andrei”, [ADRESA] sat Vadu Oii, oraș Hârșova, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site official. Parohia are pagină de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *