Parohia Izvorul Mare

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Izvorul Mare, comuna Peștera, județul Constanța. Satul este asezat într-o vale adâncă, având un izvor de apă care curge permanent prin două guri de leu. De aici și satul poartă numele de Izvorul Mare unde se învecinează la Est – cu Municipiul Medgidia, la Nord – cu comuna Peștera iar la Sud cu satul Viișoara. Până în anul 1877, locuitorii satului în majoritate erau tătari, proveniți fie din Crimeea, fie rămășițe ale năvălirii mongole numiti nohai. Satul pe timpul acela avea o întindere de 4939 de hectare, din care 15 hectare erau ocupate de vatra satului cu 128 de case, în majoritatea de etnie turco – tătară cu un număr de 128 de familii și purta numele de Mamut – Cuius. Până în anul 1877 aici în sat avea reședința un boier care stăpânea toate satele de la Marea Neagră până la Dunăre. După 1877, când Dobrogea s-a alipit de România Mare, în satul Izvorul (Mamut – Cuius), au început să emigreze din zona Ardealului familii de români și aromâni, veniți cu turme de oi și vite, fiind împroprietăriți de Stat, numiți pe vremea aceea mocani, unde se pomenesc nume ca: Bucu, Borcea, Frecea, Popa, etc. Prezența mocanilor la sud de Dunăre a fost bine documentată mai ales de misiunile diplomatice austriece, mocanii transilvaneni fiind la acea vreme supuși austrieci. În decursul timpului, tătarii în majoritate s-au retras în Turcia. Locuitorii satului rămași s-au ocupat de agricultură și creșterea animalelor.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica satului a fost zidită pe un teren solid din piatră, în mare măsură fiind scoasă de locuitori din cariera locală, iar o parte a fost adusă din satul Lespezi, comuna Dobromir, raionul Băneasa.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII] Stilul de arhitectură este în formă de cruce. Biserica a fost începută în anul 1913 și terminată după primul război mondial, în anul 1938, având ca antreprenor pe Avram Marcu, iar meșteri în majoritatea albanezi.
[PICTURA] În anul 1938 biserica a fost pictată de pictorul Rădulescu Nicolae și în anul 1943 a fost sfințită de P.S. Episcop Locotenent Eugeniu – Suceveanu.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE SI CARTI VECHI] Dintre obiectele cu valoare istorică, biserica deține o icoană a Maicii Domnului cu pruncul în brațe din secolul XVIII.

Ca parohie datează din anul 1943, fiind filiala parohiei Peștera până în anul 2006, fiind trecută și înregistrată ca Parohia Izvorul. În curtea bisericii se afla un monument ridicat în anul 1927 de către o societate a femeilor văduve în cinstea eroilor din anul 1916 – 1918. În fața monumentului este prinsă o placă de marmură pe care sunt trecute numele eroilor români, în număr de 27 și 3 tătari căzuți în războiul din 1916- 1918. Datorită factorilor climatici și trecerii timpului, biserica a suferit schimbări majore de degradare a acoperișului, permițând apoi să se infiltreze în pereți, deteriorând pictura bisericii dar și acoperișul bisericii. În anii 2009 – 2013 s-au executat lucrări de refacere a picturii, de către pictorul Stoica Ion, prin contribuția Consiliului Local a comunei Peștera și a enoriașilor din satul Izvorul Mare, pr. paroh fiind Ceplinschi Romeo, protoiereu de Medgidia, Ciobanu Petrică. De la înființarea parohiei au slujit preoții: Ștefan Vasile (2006 – 2009, primul preot al parohiei), Ceplinschi Romeo (2009 – 2013), Nedelcu Raul – Iulian (2013 – 2014), și Anei Nicolae (din 2014).

C. CIMITIRUL. Cimitirul datează din anul 1940 unde sunt înhumați doar locuitorii de origine din satul parohiei Izvorul Mare.

D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”; [ADRESA] str. Bisericii, satul Izvorul Mare, comuna Peștera, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *