A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia este aşezată în partea de sud a municipiului Medgidia şi cuprinde locuinţele din imediata apropiere a Spitalului Municipal. La sud strada Spitalului delimitează hotarul parohiei de U.M. 01459, între străzile Ion Creangă şi Republicii. În partea de vest strada Republicii desparte hotarul parohiei, care se întinde între Hidrofor şi Blocurile S.C. şi se învecinează cu Cimitirul Musulman. Se întinde de la Şcoala Gimnaziala numărul 7 pană la blocul I.C. 5, în cartierul Catanga, pe strada Ion Creangă. La nord Parohia este cuprinsa între străzile Kemal Agi Amet, partea de vest a străzii, pană la strada Nicolae Bălcescu şi pe strada Ion Creangă pană la Şcoala Gimnazială numărul 7 în partea de est.
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Încă din anul 1990 credincioşii ortodocşi din zona de sud a municipiului Medgidia şi-au exprimat dorinţa de a ridica un sfânt locaş de închinare care să deservească din punct de vedere al asistentei religioase. Iniţiatorul acestui proiect şi cel care a luptat pentru realizarea lui a fost domnul doctor de vrednică pomenire Haralambie Teodoru, chirurg renumit, care cu credinţă în Dumnezeu şi cu dragoste pentru semeni s-a dăruit timp de câteva decenii pentru alinarea suferinţelor celor bolnavi din Spitalul Medgidia. Dumnezeu a rânduit ca în anul 2003 la insistențele I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să se aprobe concesionarea unui teren cu o suprafață de 3460 de mp2, pentru o perioadă de 49 de ani, situat în zona de sud a municipiului Medgidia. Acest lucru a fost posibil mulţumită Casei de Sănătate din Constanța, Spitalului din Medgidia şi nu în ultimul rând domnilor consilieri locali de atunci în frunte cu domnii vice primar si primarul oraşului, care și-au dat acordul și pe care îi considerăm între ctitorii acestui sfânt locaș şi îi asigurăm de o permanentă pomenire în rugăciunile de comuniune ale bisericii. Biserica a primit hramul ,,Adormirea Maicii Domnului si Sfântul Haralambie ’’, iar în cadrul Protoieriei a primit si titulatura de ,,Medgidia V’’. A primit acest hram pentru evlavia deosebita pe care şi-au aratat-o credincioşii pentru Maica Domnului şi al doilea hram, Sfântul Haralambie a fost pus în amintirea domnului doctor Haralambie Teodoru, iniţiatorul acestui sfânt proiect. În perioada septembrie-noiembrie 2003 s-a ridicat paraclisul cu sprijinul credincioșilor din această zonă şi al primăriei Medgidia.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Paraclisul a fost construit pe o temelie din beton de 70 cm. Pe întreaga suprafaţă a temeliei au fost dispuşi stâlpi metalici la o distanță de 2,5 m având o înalțime de 2 m. A fost sudată o centură metalică între stâlpi. Pereţii s-au construit din OSB. S-a realizat o termoizolație din vată minerală între plăcile OSB şi cele de rigips din interior. Tavanul a fost făcut tot din placi de rigips, acoperișul s-a ridicat pe un cadru de lemn pe care s-au așezat plăcile de azbest. Paraclisul are o lungime de 14 m si o lațime de 6,3 m. Ușa de la intrare este realizata din lemn, iar cele 4 ferestre si uşa de la altar sunt din termopan. Slujba de sfințire a paraclisului a avut loc pe data de 27 noiembrie 2003, la care au fost prezenți P.C. preot protoiereu Copacencu Vasile împreună cu un sobor de preoţi si mulţime de credincioși. Pe data de 27 martie 2007 a fost sfințit locul pentru biserica mare, de către I.P.S. Teodosie împreună cu un sobor de preoţi si diaconi, la slujba participând si mulțime de credincioși. Între anii 2007-2008 a fost construit demisolul in anul 2009 s-au continuat lucrările pana la cota 0. În mai 2010 s-a ajuns la nivelul construirii turlelor. Până în anul 2014 a fost tencuită biserica în interior si exterior si a fost realizată instalația electrică. Parohia a fost înfiinţată în timpul preotului Despa Ionuț în anul 2003. Între anii 2006-2009 a slujit la biserică și părintele diacon Ciobanu Petrică, iar din februarie 2009, data hirotoniei sale, a devenit preot co-slujitor la biserica noastră şi protoiereu al protoieriei Medgidia. [PICTURA] ………….. [ANEXE] …………………… [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare, manuscrise, cărți vechi, pomelnice, înscrieri sau inscripții. [ȘIRUL PREOȚILOR] ……………..
C.CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.
D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Din anul 2010, părintele Ciobanu Petrică a format un cor religios din care fac parte elevi și studenți. Corul participă la diverse evenimentele culturale ale orașului.
E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] În postul Paștelui şi în postul Crăciunului se desfășoară activități de ajutorare a celor nevoiași oferindu-li-se la 25-30 de familii pachete, constând în haine și alimente. Periodic se fac cateheze cu tinerii, iar in posturi se săvarșește slujba Sfântului Maslu in sobor în cadrul cercului pastoral-misionar, fiecare întâlnire având cate o temă dinainte stabilită.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] ,,Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Haralambie” [ADRESA] Strada Republicii, Nr. 95 A, municipiul Medgidia, judetul Constanța [OFICIU PAROHIAL] Adresa e-mail: parohiamedgidia5@yahoo.com. Nu are telefon și site oficial.