Parohia Nazarcea

Parohia este situată în satul Culmea, oraş Ovidiu, judeţul Constanţa. Această aşezare a fost înfiinţată în anii 50, la început ea fiind o bază de producţie de bunuri agricole şi animale. Pentru a asigura forţa de muncă în această baza au fost aduşi oameni din diferite zone ale tării, îndeosebi din regiunea Moldovei. Ulterior, aici s-au format familii care s-au stabilit definitiv în aceste locuri. Această aşezare a căpătat statutul de localitate abia în anul 2012, până în acest an având denumirea de Grup Social Nazarcea. După acest an localitatea nou înfiinţată se numeşte Culmea.
Până în anul 1994 nu a existat un lăcaş de cult în această localitate. În acest an preotul Baciu Gheorghe, împreună cu un grup de credincioşi din această comunitate, au depus o cerere pentru amenajarea unui lăcaş de cult care să deservească această aşezare. I.P.S. Lucian Arhiepiscop al Tomisului la acea data a aprobat într-una din şedinţele eparhiale amenajarea acestui lăcaş. Astfel, a fost amenajat lăcaşul de cult ce deserveşte credincioşii din această parohie şi în ziua de astăzi. Această clădire a funcţionat iniţial ca depozit de materiale, apoi ca şi cămin cultural. În prezent este amenajată cu strictul necesar pentru desfăşurarea slujbelor de cult.
Preotul Baciu Gheorghe a slujit în această parohie de la înfiinţarea ei (1994) până în anul 2001. Din acest an până în anul 2003 au suplinit în această parohie mai mulţi preoţi misionari numiţi de către Arhiepiscopia Tomisului. Din anul 2003 a fost numit ca preot paroh, Pascu Liviu. Acesta a slujit până în noiembrie 2007. De la această dată până în prezent, slujeste ca preot paroh Olteanu Ionuţ Laurenţiu.
Parohia nu deţine nici un fel de proprietate, atât terenul cât şi lăcaşul de cult amenajat pe acesta fiind în proprietatea primăriei Ovidiu. De asemenea parohia nu dispune nici de cimitir şi casă parohială.

Date de contact: Hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’’, Adresa: Sat Culmea, oraş Ovidiu, judeţul Constanţa, Nu are telefon şi site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *