A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia Negrești aparține de Arhiepiscopia Tomisului, Protopopiatul Medgidia. Parohia Negrești aparține de satul Negrești, comuna Cobadin, județul Constanța. Denumirea sub care apare satul Negrești pentru prima dată este de Carabacu, care după radacina cuvântului ar însemna ,,a privi în zare cu ochii negri în departare”. Tătarii care s-au suprapus turcilor, n-au ținut seama de vechiul nume Carabacu și i-au dat denumirea de ,,Broască Neagră”, originea cuvântului fiind limba turcă, dându-i-se de către musulmani, având diferite interpretări cu sensuri diferite. Satul Negrești este situat la o distanță de 50 km, de orașul Constanța și la 12 km de comuna Cobadin. Numirea satului dată de către romani și anume ,,Negrești’’, este sensul cel mai cuprinzător , „o vale vazută în negură’’. După plecarea turcilor la Constantinopol și Asia Mică, s-au așezat aici tătarii veniți din Hanul Crimeei. În anul 1890, mai mulți coloniști români din satele Roșiori, Viziru de Brăila, au venit și s-au împropietărit cu mari suprafețe de pământ, înlăturând pe tătarii care s-au retras la Cheltipunar-,,Fântana cu scari’’ cât și la Bassaul -,,Cinci ogoare ‘’
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 1894, numărul de 40 de familii, coloniști veniți din Roșiori și Viziru de Brăila, au rezervat un loc din partea de apus a satului, unde să-și construiască o biserică. În acest scop au intervenit la Prefectura județului Constanța, pentru a li se aproba ca vechile pietre din cimitirele turcești să fie folosite la construirea noului lăcaș de închinăciune.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] În anul 1894 se construiește biserica având formă de cruce, având lungimea de 18 m, lațimea la strane de 10 m și înaltimea de 8 m, având două turle cu formă octogonală, în partea din față a bisericii cu o suprafață totală construită de 208 mp. [PICTURA] Biserica a fost împodobită cu pictură doar pe pereții laterali, fără tavan, pictura fiind realizată de un anume N.Stoenescu din Râmnicul-Sarat -1894. O icoană frumoasă cu cele doisprezece praznice împărătești, pictată pe lemn de chiparos, e lucrată în stil athonit. Sculptorul Aurel Pop, este cel care a sculptat în anul 1898 ușile împărătești ale altarului. Biserica a fost sfințită de preotul din Cocargea de care aceasta depindea, era de origine grec și era însoțit la slujbe de un diacon sau catehet C. Gheorghe. După acest preot, a slujit aici Preotul Nicolaescu, transferându-se la Plopeni, Filiala Negrești a fost girată de Preotul Marin Mosoianu din Movila Verde, până în anul 1931. În acel an filiala Negrești devine parohie cu Hramul Adormirea Maici Domnului, având ca preot pe Preotul Moscu Rizea, până în 1950. După acest an a fost numit Preotul Barsan Gheorghe până în 1971. De la 1 decembrie 1972 până în 2007 luna februarie a fost păstorită de Preotul Axinte Ion. Sub conducerea sa au fost executate lucrări de împrejmuire a bisericii cu gard de piatră și coamă de ciment. De asemenea s-au executat reparații la acoperișul bisericii, tencuieli exterioare cu meșteri din satul Movila Verde. Începând cu anul 2007 luna februarie până în prezent parohia este preluată de Preotul Constantin Petre, care imediat după instalare, reabilitează casa parohială, reface gardul de împrejmuire, o fântână, precum și lucrări de interior cât și exterior. În anul 2009 la inițiativa Preotului Constantin Petre, și cu susținerea primăriei Cobadin, se reface în totalitate acoperișul bisericii, deoarece era foarte degradat, iar cu ajutorul credincioșilor și al familiei Radu, se reușește instalarea unei centrale termice pentru a încalzi lăcașul pe timpul iernii.
[PICTURA] În prezent se fac demersuri pentru refacerea picturii. Aceasta constă în decopertarea picturii celei vechi și înlocuirii ei cu o pictură nouă. Parohia fiind în plin proces de întocmire a actelor necesare atingerii acestui scop, având și binecuvântarea I.P.S Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Parohia nu deține Sf. Moaște.
[ȘIRUL PREOȚILOR] ………….
C.CIMITIRUL. Parohia nu deține cimtir.
D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia Negrești participă la activități Pastorale-Misionare și catehetice. În acest sens Parohia Negrești a participat la programul intitulat Hristos Împărtașit copiilor, sub egida fundației World Vision România.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Adormirea Maici Domnului”; [ADRESA] sat Negrești, comuna Cobadin, județul Constanța [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.