ArhiepiscopiaTomisului
Protoieria Altinum-Oltina
Parohia Cetatea, Filiala Lespezi, (Protopopiatul Altinum)
A. ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE. Filiala Lespezi este situată în comuna Dobromir și face parte din Parohia Cetatea, Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO–DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Lespezi este filiala parohiei Cetatea şi se află la 1,5 km de şoseaua principală (variantă) Băneasa-Constanţa. Numele vechi al satului-Tekekiu este turcesc. Tradus în limba română, Teke-loc sfânt, loc de rugăciune, kii-sot Tekekiu = sat cu loc de rugăciune. Tekea se traduce prin cuvântul altar. În acest sat se găseşte şi azi zidit din cărămidă un altar unde se săvârşeau diverse slujbe pentru musulmani, care au fost primii locuitori ai satului. Configuraţia terenului atrăgea mulţi pelerini la acest altar (Tekeo). Și astăzi bogăţia satului cu păşuni naturale, păduri şi ape, sunt apreciate. În acest sol înconjurat de dealuri acoperite de păduri şi terenuri arabile, sunt şapte cişmele cu apă potabilă. Numele actual „Lespezi”, i s-a dat după o carieră de piatră vestită pentru uşurinţa cu care se ciopleşte. De aici s-au extras blocuri de 2,4,5 tone, care eu fost folosite la construcţia „Casei Scânteii” (Poporului) din Bucureşti dar şi pentru divese sclupturi la Sf. Mănăstire Dervent. Locuitorii de astăzi sunt, din păcate, majoritatea musulmani şi doar 50 de familii de români, creştini ortodocşi, neexistând sectanţi în rândul acestora
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Casa de rugăciuni se află pe terenul moştenitorilor Maria M. Ursu şi Nicolae Tuţuianu şi a fost locuinţa lui Ion Popa. A existat un act de donaţie la judecătoria mixtă de la Adamclisi. Bisericuţa al cărei hram este „Sf.Treime”, a fost sfinţită pe data de 12 octombrie 1947 de către P.S.Episcop al Dunării de Jos şi Tomisului, Chesarie Păunescu, preot paroh fiind P.C. Pr. Virgil Nicolae. [ARHITECTURĂ, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Sfânta biserică, de formă dreptunghiulară în forma de navă, lungă de 20 m și lată de 6 m, este construită din chirpici, învelită cu ţiglă pe acoperiş, dispune de o turlă mică învelită cu tablă.
[PICURA] Biserica nu este pictată iar unele din icoanele din acest sfânt locaş sunt donate de parohia Coșlugea. Biserica deţine icoane pictate pe lemn (catapeteasmă), dar și icoane pe hârtie înrămate, iar uşile împărateşti sunt pictate și datează din 1864.
[ANEXE] Clopotnița, fiind din lemn, necesită reparaţii şi dispune de două clopote mai mici. Nu are casă parohială.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Nedelcovici Gheorghe (1914 – 1924), Pr. Haraglaș Ion (???? -????), Pr.Dima Vasilescu (1924 – 1947), Pr. Virgil Nicolae (1947 – 1950), Pr. Dragomir Ion (1950 – 1954), Pr. Negrea Ion (1954 – 1955), Pr. Vasile Ilie (1957 – 1970), Pr. Picu Viorel (???? – ????), Pr. Bulai Petre (???? – ????), Pr. Guzu Claudiu (2000 – 2003), Pr Cașin Marian (2003 – 2004), Pr Crăciun Nicolaie (2004 – 2013), Pr. Atanasescu Vasile Ion (2013 – 2014), Pr. Mihai Cristian Ștefăniță din 2014 până în prezent.
C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL – MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul „Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfânta Treime”; [ADRESA] Str. Bisericii, nr. 3, comuna Dobromir, sat Lezpezi, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] Nu are telefon și site oficial.