Parohia Cetatea

A. ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE. Parohia Cetatea este situată în comuna Dobromir și face parte din Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO–DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Cetatea se găseşte la 1,5 km de şoseaua principală (variantă) Băneasa-Constanţa, care trece prin satul Văleni. Pentru a ajunge în Cetatea se trece prin satul Văleni care a purtat numele de Valea-Rea. Deoarece în acest sat au vieţuit și încă mai vieţuiesc câteva zeci (sute) de familii de turci şi au mai rămas doar 6 familii de români, satul mai poartă şi numele Emişelnia. După tradiţie, Emina ar fi fost soţia unui conducător al armatelor otomane ce se scurgeau prin acest sat de la Kustenge (Constanţa), spre Dunăre. La origine, satul a fost o aşezare pur otomană – ulterior i s-a spus Valea-Rea, deoarece aici se colectau toate apele provenite din ploile din Bulgaria și nu odată aceste ape au cauzat neplăceri locuitorilor prin inundaţii catastrofale. Azi, numele de Văleni i s-a dat chiar după această vale (locutorii din vale). Satul Cetatea, la origine locuit de bulgari în proporţie de 80%, se numea Asarlâc. După spusele bătrânilor ar fi trebuit să se numească Asaulâc. Aici, tot din vremuri uitate, ar fi fost un paşă (conducător militar musulman) care purta numele de Asan, tradus azi de băştinaşi „vama lui Asan”, (gospodăria lui Asan). Numele de Cetatea este datorat de numele unei foste cetăţi romane. Populaţia satului este formată din colonişti aduşi din partea Dobrogei cedată în locul bulgarilor care au plecat. Foarte puţini băştinaşi sunt proveniţi din Ardeal de unde au fugit din cauza persecuţiilor austro-ungare. Ambele sate se îmbisericesc în sfânta biserică din Cetatea, care este construită în anul 1881.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica poartă hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. M. Mc. Dumitrie” și a fost construită în anul 1881 de bulgari. Reparaţii ale bisericii au fost executate în 1948, 1963 dar și în 1971 când preot slujitor era Pr. Picu Viorel. O reparaţie totală a bisericii a avut loc în anul 2004, constând în decopertarea şi refacerea integrală a acoperişului şi tencuielii interioare şi exterioare a bisericii precum şi a gardului şi construirea unor trepte exterioare curţii.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Sfânta biserică a fost construită în formă de cruce din piatră cu lungimea de 25 m și lățimea de 12 m acoperită cu tablă.
[PICURA] Biserica este pictată în stil bizantin, tehnica ulei, în anul 2012, de către Pr. Paroh Crăciun Nicolaie.
[ANEXE] Clopotnița este din piatră şi dispune de un clopot mare. Casa parohială a fost cumpărată de Primăria Dobromir în anul 2013.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase.
[ȘIRUL PREOȚILOR ] Pr. Nedelcovici Gheorghe (1914 – 1924), Pr. Haraglaș Ion (???? -????), Pr.Dima Vasilescu (1924 – 1947) , Pr. Virgil Nicolae (1947 – 1950), Pr. Dragomir Ion (1950 – 1954), Pr. Negrea Ion (1954 – 1955), Pr. Vasile Ilie (1957 – 1970), Pr. Picu Viorel (???? – ????), Pr. Bulai Petre (???? – ????), Pr. Guzu Claudiu (2000 – 2003), Pr Cașin Marian (2003 – 2004), Pr. Crăciun Nicolaie (2004 – 2012), Pr. Atanasescu Vasile Ion (2012 – 2013), Pr. Mihai Cristian Ștefănița din 2013 până în prezent.

C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL – MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE,FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul ,,Hristos împărtășit copiilor”.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”; [ADRESA] Str. Cișmelei nr. 1, comuna Dobromir, sat Cetatea, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE ] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *