COMUNICAT DE PRESĂ – Lămuriri importante

Întrucât în mediul online a apărut informația că mai multe organizații ale societății civile intenționează să organizeze sâmbătă, 10 februarie 2024, un miting în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului, pe traseul Piața Ovidiu-Catedrală-Prefectură, în intervalul orar 15.30-17.00, în temeiul Hotărârilor Sfântului Sinod nr. 3886/20 mai 2011 și 6106/5 iulie 2023 și al adresei Cancelariei Sfântului Sinod nr. 3383/29 martie 2016 Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Arhiepiscopia Tomisului nu este inițiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment. Deși înțelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviință, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaștere a adevărului privind Mitropolia Tomisului și dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de față, îndemnăm și de această dată credincioșii să mențină ascultarea și rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii.
  2. Întrucât nimeni nu poate îngrădi în vreun fel libertatea întrunirilor organizate și manifestate în mod pașnic, garantată prin articolul 29 din Constituția României și prin articolul 12 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nici Arhiepiscopia Tomisului nu se poate opune acestui demers ci doar îi roagă pe participanți să respecte decența impusă de scopul mitingului și să evite orice posibilă tentativă de deturnare sau de corupere a acestuia spre direcția urmărită de adversarii recunoașterii Mitropoliei Tomisului.
  3. În ceea ce privește „conspirația” spectaculos imaginată și trâmbițată, pe pagina proprie de socializare, de către Radu Preda, nu putem decât să ne manifestăm compătimirea față modul în care a ajuns să își exprime „analizele” și „previziunile” referitoare la ierarhi, în calitatea sa de „încă preot” al Bisericii Ortodoxe Române. Ne rezervăm dreptul de a solicita un punct de vedere al Chiriarhului sub autoritatea canonică a căruia se află.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *