Mănăstirea Colilia

Colilia,un sat disparut.

Intemeiat cu secole in urma de ciobani transhumati si purtand numele unei plante de stepa, satul Colilia, din comuna Cogealac, mai exista astazi doar in amintire.
Stabiliti prin anii 1880, germanii au fost pentru localnici un model de gospodarie si prosperitate. Intre anii 1901-1934 germanii au inaltat o biserica romano-catolica, constructie impunatoare cu ziduri de piatra,devenita un simbol al asezarii, iar din anul 1940, cand germanii au parasit Dobrogea, biserica a fost folosita de ceilalti locuitori.
In perioada comunista, la sistematizarea rurala din 1968-1969, satul Colilia a fost propus pentru desfiintare si sub loviturile buldozerelor, a disparut. Pe locul vechilor constructii se mai vad doar movile de moloz, fiecare movila, o gospodarie, o familie aflata la rascruce.

O biserică osândită

O data cu satul si biserica a fost condamnata la pieire. S-au adus utilaje si s-a ordonat daramarea sfantului locas. Dar, piatra sfintita nu a cedat, nu s-a produs nici macar o fisura in vechile ziduri.
Lasat in parasire, cu timpul, ce n-au reusit boldozerele, au reusit  raufacatorii care au furat tot ce se putea, iar ciobanii au transformat locasul in adapost pentru animale. Biserica a ramas fara acoperis, geamuri, usi, doar cu zidurile laterale. Pasarile cerului au luat in stapanire pereti goi, asezandu-si cuiburi prin unghere, iar ierburile si-au infipt radacinile in peretii de piatra.
Rabdatoare si tacuta, martora a atator evenimente, biserica si-a asteptat credinciosii risipiti in toate colturile lumii.

Manastirea ”Bisericii salvate”

Imaginea trista a bisericii singuratice a impresionat pe fiecare credincios. Trebuia facut ceva pentru biserica si numai prin jertfa aceasta se putea salva!
In luna mai 2006 au venit aici patru maici care, cu binecuvantarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sub indrumarea maicii Rafaela, au intemeiat o obste monahala. Maicile si-au improvizat adapost in incaperile laterale ale bisericii, pe care le-au acoperit cu ce si cum au putut. Intr-un cort au amenajat un paraclis..
Ca intr-o gospodarie noua, maicile s-au apucat de lucru: au curatat ierburile, au stivuit pietrele, au scos gunoiul adunat, cca  cincisprezece camioane de gunoi, atat timp cat biserica a fost folosita ca grajd. S-a montat o centrala eoliana pentru alimentarea cu energie electrica, s-a rezolvat si alimentarea cu apa curenta de la izvor.

Zidiri noi la Colilia

1. Biserica renăscută
Refacuta dupa proiectele arhitectului Teodor Ion din Constanta, bisericii i s-a facut acoperisul (in exterior in doua ape, in interior boltit), s-a indepartat tencuiala exterioara si s-a scos in evident piatra zidurilor; s-au pastrat ancadramentele ferestrelor si brâurile de Stucaturi in registrul superior, in culori armonioase, iar treptele de la intrare din marmura alba; s-au montat usi masive si strane din lemn de stejar lucrate la Humulesti-Neamt. In interiorul bisericii, opt coloane sustin acoperisul si delimiteaza absidele naosului.
Catapeteasma este sculptata tot in lemn de stejar, iar icoanele au fost realizate de pictorita Cojocaru din Tulcea. Biserica a fost pictata in fresco, in culori calde, luminoase, de pictorul Bejan Paraschiv din Galati.

2. Paraclisul. Piatra de temelie a locasului a fost sfintita la 13 septembrie 2007.
Catapeteasma este din zid, cu icoane pictate, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

3. Agheasmatarul (la Izvor). Cu aspect de pavilion deschis, in stilul fântânilor grecesti, este amplasat la 300 de metri de mănăstire, langa izvor si are hramul Sfantului Nectarie Taumaturgul.

4. Clopotnita. La intrarea in mănăstire s-a construit turnul-clopotnita, inalt de 17 m, cu magazin de obiecte bisericesti si foisor de observare a imprejurimilor.

5. Casa macilor, Arhondaric. Are etaj si adaposteste stăretia, trapeza, zece chilii si dotarile aferente.

Obstea mănăstirii isi sporeste activitatea si pe plan social-filantropic. S-au construit douazeci de casute pentru infiintarea unui azil de bătrâni.

Bucurie implinita
De la un sat disparut si o biserica osandita,la Colilia a aparut o adevarata asezare monahala cu viata de rugaciune, un loc placut si linistit.
Obstea Manastirii “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, cele noua vietuitoare sub indrumarea maicii starete  Rafaela si a parintelui duhovnic Ghelasie asteapta cu bucurie pe toti credinciosii spre a fi impreuna rugatori.
Cu bucurie implinita ne gandim cum “multi ani Maica Domnului a plans langa ruinele de la Colilia. Prin sfintele ei rugaciuni, mila lui Dumnezeu a coborat peste biserica si ne putem inchina azi intr-o sfanta manastire ce se inalta spre slava Sfintei Treimi”.

Binecuvantari

– în 10 Decembrie 2010
Izvorăşte mir dumnezeiesc din veşmântul Mântuitorului, din icoana Maicii Domnului.
Deasemenea pe veşmântul iconostasului a rămas impregnată urma tălpiţei Maicii Preacurate, Născătoare de Dumnezeu.

Locatie: sat Colilia, com. Cogealac, la 48 Km de Constanta -M.Kogalniceanu, apoi pe soseaua Targusor – spre Cheia – Gradina. Dupa satul Gradina, pe drum pietruit, la stanga pana la mănastire.

Date de contact:

Mãnãstirea Colilia, jud. Constanta, com. Cogealac,
loc. Grãdina

www.manastireacolilia.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: