Mănăstirea Călugăreni

ISTORICUL COMUNITĂȚII  Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului se află în localitatea Călugăreni din comuna Pantelimon, judeţul Constanţa.Satul Călugăreni se află în partea de nord a judeţului Constanţa, în podişul Casimcei. La recensământul din 2002 satul avea o populaţie de 94 de locuitori. În trecut satul a purtat numele de Kacamak. Cetatea Ulmetum care este situate la marginea estică a satului Pantelimon. Această cetate a fost inclusă în lista monumentelor istorice 2004, jud. Constanţa. Aici se găsesc urme de locuire civilă şi de cetate din Epoca romană din sec II-IV, IV-VI.În vecinătatea mănăstirii, la 10 km distanţă se află câteva obiecte de interes istoric, cultural, turistic.

ISTORICUL BISERICII. Biserica parohială a satului Călugăreni şi actuala mănăstire este construită pe la anul 1914 şi a rezistat celor două războaie mondiale. Prin anul 1980 a fost abandonată în mai multe rânduri. Mănăstirea Călugăreni a luat fiinţă în anul 2008 prin binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. În anul 2010 s-a început lucrările de renovare a bisericii. Acoperişul bisericii sa făcut în stil moldovenesc şi acoperit cu tablă de cupru, iar zidurile sunt din cărămidă şi piatră tencuite cu tencuială decorativă. Lângă biserica mănăstirii s-a construit şi un corp de chilii care deţine o bucătărie, trapeză şi chilii.

DATE DE CONTACT MĂNĂSTIRE. [HRAM] „Acoperământul Maicii Domnului”;[ADRESA]Sat Călugăreni, comuna Pantelimon, județul Constanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *