Mănăstirea Prodromița

ISTORICUL COMUNITĂȚII Mănastirea Prodromiţa – Hârşova, a luat fiinţă în anul 2012, la dorinţa părintelui ieromonah Teofan Mandache,cu binecuvântarea IPS Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului.Mănăstirea este situată într-o zonă pitorească a oraşului Hârşova, în apropierea Cetăţii Carsium, în zona numită „Canaraua de la Releu“, lângă rezervaţia naturală, înconjurată de o pădure de pini. Ceea ce a mai rămas din cetatea antică, care datează documentar din sec. IV-VI sunt ruinele acestei cetăţi sub care se găsesc, cu siguranţă, vestigiile bazilicii sub care a servit drept catedrală a episcopiei de Carsium, distrusă o dată cu cetatea de către slavi şi avari în sec. VII şi a doua oară definitiv în 1034 de către pecinegi şi cumani, deşi, din nefericire, nu avem astăzi nicio mărturie materială sau scrisă. Apele Dunării acoperă astăzi în chip ocrotior, aceste măreţe ruine din care astăzi nu se mai vede nimic. De aicise văd vapoarele pe Dunăre, toată insula Ialomiţei până la Feteşti.

ISTORICUL BISERICII. Piatra de temelie a fost pusă şi sfinţită în ziua de 12 iulie 2012, ziua prăznuirii icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos, de către IPS TEODOSIE, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, alături de oficialităţi locale şi credincioşi localnici şi din ţară.Mănăstirea cuprinde în prezent un paraclis de vară, o stăreţie, un corp de chilii şi o trapeză în construcţie. Obştea mănăstirii este formată de cinci vieţuitori. Schitul are două hramuri – „Icoana Maicii Domnului de la Muntele Athos“ și hramul paraclisului „Botezul Domnului“.Paraclisul este construit din lemn, cu pictură acrilică, realizată de prof. Roşca din Hârşova.Sfinţirea paraclisului s-a săvârşit în data de 12 iulie 2014 de către IPS părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.În luna mai 2013, a fost adusă de la Muntele Athos (de la schitul românesc Prodromu) o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa (icoana nefăcută de mâna omenească).

DATE DE CONTACT MĂNĂSTIRE. [HRAM]„Icoana Maicii Domnului de la Muntele Athos“ și hramul paraclisului „Botezul Domnului“;[ADRESA]orașul Hârșova, județul Constanța

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *