Parohia Lumina II

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Ca primă așezare satul Lumina a luat fiinţă în anul 1650, iar din punct de vedere administrativ din anul 1880 după războiul ruso-romano-turc din anul 1877. După înfiinţarea ca sat – din anul 1880 până în anul 1908 satul Lumina a aparţinut de comuna Sibioara, fostă Cicîrciu. Din anul 1908 şi până în anul 1925 satul Lumina a aparţinut de comuna Ovidiu, iar de la 1 ianuarie 1926 s-a desprins de comuna Ovidiu, formând unitate administrativ- teritorială de sine stătătoare, la care s-a alipit satul Mamaia şi Năvodari, denumit atunci Cara-Coiun (oaia neagră). Satul Lumina a cunoscut o dezvoltare deosebită din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare deţinând-o cetăţenii germani a căror ocupaţie principală era agricultura. Vechea denumire de Cogealia vine de la şeful tribului tătar Cogea-Ali (Ali Cal Mare). Denumirea de Cogealia s-a păstrat de la înfiinţare şi până în anul 1929 când a primit denumirea de Valea Neagră, denumire pe care a purtat-o până în anul 1965 când în conformitate cu Decretul 799/964 a primit denumirea de Lumina. Din anul 1968 până în anul 1989 a aparţinut de comuna Ovidiu, iar în 1989 s-a desprins de comuna Ovidiu, formându-se comuna Lumina la care s-au alipit satele Sibioara şi Oituz. Ca instituţie publică, Primăria Lumina s-a înfiinţat pe 9 mai 1989. În comuna Lumina există 4 biserici ortodoxe ( 2 Lumina, 1 Sibioara, 1 Oituz), 1 biserică catolică şi o geamie.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia Lumina II a fost înfiinţată în anul 1997. Un an mai târziu Primăria Lumina oferă parohiei un loc pentru ridicarea unui nou locaş de cult deoarece în comună exista doar o biserică veche, rămasă de la nemţii care au locuit în localitate. În 1998 la 12 septembrie are loc sfinţirea locului de biserică prin participarea IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului la acea dată, Pc. Pr. Stoica Gheorghe protopopul Protoieriei Constanţa şi un sobor de preoţi. Au participat şi autorităţile locale împreună cu Domnul Crăciun Ion, primarul comunei Lumina, noua biserică primind hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Lucrările la noul locaş de cult au durat 10 ani, din 1999 până în 2009. Lucrarea a fost executată în regie proprie cu contribuţia credincioşilor şi cu sprijinul Consiliului Local Lumina dar contribuţia majoră avand-o SC Comprest Util Constanţa prin domnul Grigore Comănescu. Lucrările au fost coordonate de Pr paroh Coroiu Cristinel având şi sprijinul primarilor Crăciun Ion, Roman Ion şi Dumitru Chiru. Tarnosirea a fost oficiată de IPS Dr Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, la data de 14 iunie 2009. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica în formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, cu lungimea de 25 m, lăţimea de 7 m şi 12 m la strane, este construită din prefabricate tip BCA, pe temelie de beton, acoperita cu tablă. Are trei turle, două în faţă şi una în spate, pe care sunt montate trei cruci mari. Uşile de la intrare din lemn de stejar masiv, sunt sculptate în Maramureş. [PICTURA] Pictura bisericii nu este realizată până la această dată. [ANEXE] Nu deţine anexe. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preot Paroh Coroiu Cristinel (primul preot al parohiei); Preot Basau Alexandrel Stefan (preot conslujitor)

C. CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”; [ADRESA] Strada Mare nr 170, Comuna Lumina, Judetul Constanta; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon şi site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *