Parohia Năvodari III

A. În anul 2003, la data de 1 octombrie, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de I.P.S. Dr. Teodosie Petrescu, hotărăşte, prin decizia 217, înfiinţarea Parohiei Năvodari III – Sf. Ier. Nicolae. Acest lucru era strict necesar, deoarece oraşul Năvodari, aflat în expansiune, se îmbogăţise în zona sudică cu un nou cartier de case, deservit de parohia Năvodari I – Sf. Cuv. Parascheva, a cărei biserică era, pentru mulţi dintre locuitorii acestui cartier, mult prea depărtată. Acest cartier, mărginit la Nord de strada Rândunelelor, iar la Sud de strada Câmpului, măsoară pe acestă direcţie 900 m, iar pe direcţia opusă, între b-dul Năvodari şi zona vechii gări 1,4 km. În acest sens, la aceeaşi dată a fost desemnat de către acelaşi for tutelar pr. Pătraşcu Nicu Adrian, pe atunci slujitor al Parohiei Năvodari I – Sf. Cuv. Parascheva, să se ocupe cu întocmirea documentaţiei necesare şi de demararea lucrărilor de construcţie la noua biserică.

B. Primul mare pas a fost dobândirea de la Primăria Oraşului, cu bunăvoinţa vrednicului de pomenire primar al acestui oraş, domnul Ion Dobre a unui teren în suprafaţă de 1500 m2.
Al doilea mare pas a fost întomirea planurilor de arhitectură, semnate de inspiratul Arhitect, domnul Ion Teodor şi cele de rezistenţă, semnate de iscusitul inginer, domnul George Oprea. Echipa a fost completată, de o manieră inspirată de marele meşter de biserici, domnul Dumitru Duţă.
Aşa se face că la data memorabilă de 05.06.2005, în prezenţa multor credincioşi, atât din Năvodari cât şi din jurul lui, în timp ce Oraşul era condus de domnul Ing. Tudorel Calapod, I.P.S. Sa Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului sfinţeşte locul pentru ridicarea noii biserici şi pune piatra de temelie.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al protectorului acestui nou locaş – Sf. Ier. Nicolae, după 30 de luni de lucru susţinut, acelaşi verdnic de pomenire Ierarh vine, în seara ajunului Sf. Nicolae, în 2007 şi sfinţeşte demisolul acestei biserici, dându-l astfel în folosinţă, spre marea bucurie a enoriaşilor acestei noi parohii. Este acesta motivul pentru care, pr. Pătraşcu Nicu Adrian, însărcinat cu demararea lucrărilor, este numit prin decizia 536, în postul de paroh.
Lucrările au fost reluate în primăvara anului 2008, iar astăzi ne bucurăm de frumuseţea bisericii, care ca şi construcţie este finalizată, fiind tencuită decoratic pe exterior, acoperită cu o învelitoare deosebită, atât prin frumuseţea, cât şi prin rezistenţa în timp a materialului folosit. Este vorba de o tablă din inox nonferitic, rezistentă la salinitate şi aciditate, având una din feţe de culoare aurie. Acest lucru a fost posibil printr-un tratament de ultimă generaţie cu Nitrat de Titan, acest tratament conferindu-i şi duritate şi rezistenţă în timp, deci o fericită îmbinare între plăcut şi util. Mai sunt de executat lucrări de amenajare exterioară, de dotare la interior cu corpuri de iluminat şi aparatură electrică şi cea de sunet, uşa la intrare şi pangarul, pangarul si lumânărarul din extrerior. Sunt montate catapeteasma ce aşteaptă icoanele în curs de execuţie şi strănile din biserică şi din altar. Parohul mai sus menţionat are ca împreună slujitor din octombrie 2010 pe pr. Bretea Mihai Gheorghe, astfel biserica este deservită de doi preoţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *