Parohia Constanța „Sf. Patru Martiri de la Niculițel”

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE.

[PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]

Parohia este situată în cartierul Faleză Nord din Constanța, care începe de la Delfinariu și se termină la Pescărie, intrarea în stațiunea Mamaia. La vest este delimitat de bulevadrul Mamaia, iar la est de țărmul Mării Negre. Până în anul 1999, cartierul Faleză Nord a aparținut de Biserica Sf. Dumitru.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.

[ISTORIA ZIDIRII EI]

Terenul bisericii a fost obținut în toamna anului 1999 de la Primăria Municipiului Constanța. Preotul paroh, de atunci, Gigi Păun  s-a ocupat de construcția bisericii. Demisolul bisericii a fost sfințit în anul 2002. Lucrările au continuat și biserica propriu-zisă a fost sfințită la data de 20 septembrie 2009 de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

[ARHITECTURA.  PLAN,  DIMENSIUNI,  MATERIALE  DE  CONSTRUCŢII]

Arhitectura este în stil bizantin, triconc, cu pridvor, și cu balcon exterior, are trei turle, una deasupra naosului și două deasupra pronaosului. Planul bisericii a fost realizat de arhitectul E. Domolescu. Dimensiunile bisericii sunt de 24 metri în lungime și de 10 metri în lățime. Biserica este zidită din BCA și este căptușită cu polistiren pe exterior.

[PICTURA]

Pictura în ulei pe suport de frescă, este în lucru și a fost începută în anul 2008, de pictorul Ioan Coțofan. Pictura este realizată în stil realist și este o reproducere a picturii marelui artist român Nicolae Grigorescu, de la Mănăstirea Agapia, jud. Neamț. Catapeteasma din lemn de stejar a fost donată în anul 2007 de d-nul Aurel Butnaru.

[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI]

Biserica nu deţine obiecte de valoare.

[ŞIRUL PREOŢILOR]

Pr. Gigi Păun (paroh din 1999 până în 2014), pr. Florin Spanache (din 2002), pr. Mihai Păun (îmbisericit din 2009 până în 2014), pr. Gheorghe Vițelaru (îmbisericit din 2011 până în 2013), pr. Olivian Murariu (din 2014) și preot paroh Marius Constantin Murariu (din 2014).

 

CIMITIRUL

Parohia nu deţine cimitir.

ACTIVITĂȚI CULTURALE  ȘI  FILANTROPICE   ÎN   TRECUT .

Nu este cazul.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.

Se întreprind activităţi de ajutorare a celor mai nevoiaşi şi catehizarea tinerilor din parohie.

 F. DATE DE CONTACT PAROHIE.

[HRAM] „Sf. Patru Martiri de la Niculițel”

[ADRESA] Str. Unirii, nr. 108, Constanța;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *