A. PREZENTAREA GENERALA A LOCALITATII/CARTIERULUID.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMICParohia Sfântul Dumitru este situată în vechiul cartier Tăbăcărie din Constanța. În trecut, în perioada interbelică atunci când s-a format acest cartier, populația era formată din oameni simpli din clasa muncitoare, împroprietăriți cu terenuri de la marginea orașului. În prezent cartierul se numește Faleză-Nord și este unul din cele mai frumoase ale orașului. Biserica este situată în imediata vecinătate a bulevardului Mamaia. Sectorul parohiei noastre este cuprins între strazile Ion Rațiu inclusiv și Zorelelor inclusive, de-a lungul bulevardului Mamaia .B. Istoricul zidirii bisericii parohiale
Comunitatea de credincioși nou formată în perioada dintre cele două războaie a simțit imperios nevoia de a avea o biserică și astfel au început demersurile pentru obținerea unui teren potrivit pentru construcția acesteia. În lipsa unui teren, în anul 1937 credincioșii au cumpărat o casă pe care au transformat-o în capelă cu hramul Sfântul Dumitru. Ulterior, după numeroase insistențe la primăria municipiului Constanța, în anul 1947, comunitatea a primit un teren cu o suprafață de 2400 de metrii pătrăți pe strada Dorobanți colț cu bulevardul Mamaia. Construcția a demarat în anul 1956 și s-a finalizat în anul 1958 sub păstorirea părintelui Constantin Crețu. Sfințirea a fost săvârșită în anul 1960 de către IPS Antim Nica Arhiepiscopul Dunării de Jos. În anul 1998 biserica a fost mărită prin construirea unui pridvor sub păstorirea preotului Roman Gheorghe. Sfințirea a fost săvârșită în anul 2001de către IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. Biserica are formă de navă cu două turle în partea din față. Turlele au fost adăugate după anii 90 pentru că la momentul construcției autoritățile comuniste au deposedat-o de însemnele creștine și au interzis turlele pentru a evita vizibilitatea.
Odoare scumpe
În anul 2012 urmarea unor lucrări de renovare au fost descoperite în clopotniță într-o raclă agintată, un număr de zece părticele de sfinte moaște. În racla s-a descoperit de asemenea si actul de afierosire emis de către mănăstirea Vatopedu-Grecia către parohia nostră în anul 1939. Ulterior după cercetări amănunțite s-a aflat că racla fusese ascunsă de către preotul Constantin Crețu pentru a o feri de comuniști. În raclă s-audescoperit moaște de la:
Sfântul Împărat Constantin Cel Mare,( 21 Mai)
Sfânta Mare Muceniță Varvara, ( 4 Decembrie)
Sfinții Doctori fără de Arginti, ( 1 Noiembrie)
Sf. Mc. Trifon ( 1 Februarie)
Sfântul Apostol Filimon,( 22 Noiembrie, 19 Februarie )
Sfântul Ierarh Modest, ( 18 Decembrie)
Sfântul Iacov Ivritul, ( 27 Noiembrie)
Sfântul Mucenic noul Teodor,( 17 Februarie)
Sfânta Cuvioasa Teoctista. (9 Noiembrie)
Profilul Actual al Parohiei
În prezent, parohia noastră acordă ajutoare sociale familiilor nevoiașe din parohie .
De asemenea prin strădania Pc. Pr Paroh. Dr. Petre Ilie, parohia acordă lunar Bursa școlară Sfântul Dumitru. Până în prezent au beneficiat de bursă un număr de peste 100 de copii.
Contact parohie 0341 443 610
Str Dorobanți nr 64, Constanța