Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” Constanţa

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în zona gării C.F.R. Constanţa, fiind aşezată la un nod de trafic ce face legătura între Gara C.F.R., Autogara Constanţa şi Portul Maritim Constanţa. A fost înfiinţată în urma hotărârii Permanenţei Centrului Eparhial din data de 29.oct. 2001. Această decizie a fost luată pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această parte a municipiului Constanţa, dar şi pentru a deveni o carte de vizită reprezentativă pentru prima aşezare creştină a ţării. Prin Decizia nr. 243 Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a aprobat ca începând cu data de 01.10.2015 să ia fiinţă parohia mai sus amintită.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Primăria municipiului Constanţa a dat aprobarea ca biserica parohiei „Sfantul Arhidiacon Ştefan“ să se construiască în parcul din faţa Gării C.F.R, iar proiectul bisericii, aflată în acest moment în construcţie, este unul grandios: lungimea de 33m., înălţimea de 30 m., (echivalentul unui bloc cu regimul de înălţime de P+8 etaje), lăţimea de 22 m., având formă de cruce şi un număr de cinci turle. La subsol sunt proiectate 3 camere mortuare, împreună cu capela adiacentă, iar la demisol funcţionează o cantină socială pentru persoanele cu probleme sociale. De asemenea ansamblul eclesiastic dispune de două camere de cazare, tot pentru persoanele cu probleme sociale. [ANEXE] Nu este cazul [PICTURA] Biserica nu este pictată.
C. ACTIVITĂŢI CULTURAL ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Începînd cu anul 2007 biserica găzduieşte Biroul de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Tomisului, fapt ce a dus la cunoaşterea acesteia de foarte mulţi credincioşi, din toată zona de Sud-Est a ţării. Preoţii slujitori au organizat conferinţe pe diferite teme cu enoriaşii, pentru ca, în special prin cateheze, să răspândească învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos.
D. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Biroul de Pelerinaje şi-a diversificat oferta pe care o adresează credincioşilor, organizând pelerinaje atât în ţară dar şi în străinătate (Israel, Turcia, Muntele Athos, Ucraina, Rusia, Vatican, Bulgaria, Grecia, ş.a.), expunând astfel locurile de referinţă ale spiritualităţii creştine. Preoţii slujitori organizează activităţi specifice cu toate categoriile de enoriaşi (copii, tineri şi vârstnici). Între parohie şi 3 şcoli generale există protocoale de colaborare, copiii participând la unele dintre orelele de religie chiar în sfântul locaş. De asemenea pune la dispoziţie enoriaşilor şi altor credincioşi cantina socială pe care o deţine, pentru organizarea diferitelor activităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *