Parohia Techirghiol II

A. STORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia a fost înfiinţată în anul 2000 împuternicit fiind Preotul Paroh Ciprian Stoichin. Terenul s-a obţinut în anul 2001 de la Consiliul Local Techirghiol, încheindu-se un contract de concesiune între Consiliul Local şi Parohie. După obţinerea terenului, Preotul Paroh Ciprian Stoichin a convocat Consiliul Parohial al parohiei recent înfiinţate, cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, pentru a reprezenta locul atribuit ridicării noii biserici. Imediat după aceasta s-a trecut la curăţarea terenului, întocmirea unui proiect pentru o capelă şi ridicarea propriu-zisă a acesteia întru-un timp record de 5 luni. Capela cu dimensiunile de 18 m lungime şi 6 m lăţime a fost proiectată de Dl. Dumitriu Iulian. La începutul lunii decembrie 2001 cu binecuvântarea I.P.S Teodosie, Pr. Paroh Ciprian Stoichin a primit Sfântul Antimis şi Sfântul şi Marele Mir şi s-a slujit prima Sfântă Mare Liturghie, participând un număr mare şi impresionant de credincioşi, capela fiind neîncăpătoare.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] În luna mai 2001, Pr. Paroh Ciprian Stoichin l-a invitat pe I.P.S Teodosie pentru a pune piatra de temelie şi ridicare noului lăcaş de cult. La o săptămână de la eveniment au început lucrările. Au fost săpate şanţurile de către enoriaşii parohiei la cazma şi lopată în timp de 6 zile, având 1m lungime şi 2 m adâncime. Lucrările au continuat în anul 2002 până în luna octombrie ajungându-se la stadiul de punere a centurii deasupra ferestrelor. În anul 2003 s-au continuat lucrările la lăcaşul de cult, iar în 2004 s-au pus crucile şi tabla pe turle. În 2005 s-a acoperit biserica în întregime cu tablă, coborându-se cu lucrarea gata tencuită şi vopsită până la strana mare. Până la acest stadiu contribuţia principală a avut-o Dl. Mitrache Ion, ctitor al acestei biserici, dar şi Consiliul Local a atribuit fonduri în fiecare an precum şi majoritatea enoriaşilor din această parohie. S-au continuat lucrările de tencuire interior şi exterior, lucrări executate cu deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă, cheltuielile pentru manoperă dar şi pentru materiale fiind suportate de Dl. Florea Constandin. Pe 27 octombrie 2006, cu ocazia prăznuirii „Sf. Cuvios Dimitrie Basarabov”, zi în care Pr. Paroh Ciprian Stoichin împlinea 7 ani de preoţie, s-a săvârşit prima Sf. Liturghie în biserica mare, cu mențiunea că lăcaşul de cult nu era dotat cu uşi şi geamuri şi nici cu instalaţia electrică, existând montată însă catapeteasma executată de sculptor Stoichin Eleodor în material de stejar. Ulterior, au fost aduse stranele şi celălalt mobilier, executate tot în material de stejar sculptat (iconostas, axioniţă, stranele, uşi intrare) executate de acelaşi sculptor. Până la sfârşitul anului s-a reuşit montarea uşilor şi ferestrelor şi realizarea instalaţiei electrice cu ajutorul unei societăţi comerciale din Constanţa, această societate suportând integral costul materialelor şi a manoperei. Pe 7 ianuarie 2007, după ce lăcaşul a fost înzestrat cu toate cele de trebuinţă mai sus menţionate, s-a săvârşit Sfinţirea Mică a bisericii, participând I.P.S Teodosie Arhiepiscop al Tomisului, un subor impresionant de diaconi şi preoţi, dar şi un număr mare de credinioşi. Cu această ocazie Pr. Paroh Ciprian Stoichin a primit rangul de iconom stavrofor pentru merite deosebite. După sfinţirea bisericii s-au continuat lucrările de înfrumuseţare şi cele de trebuinţă: 3 aere condiţionate precum şi montarea încălzirii electrice (calorifere, centrală), costurile acestea fiind suportate de Dl. Florea Constandin.

În anul 2011, odată cu sărbătoarea „Înălțării Domnului”, a fost numit preot paroh Apostol Florinel, care a adus unele schimbări în curtea bisericii, înfrumusețând astfel lăcașul. Astfel, a fost vopsită tabla bisericii cu auriu, a fost amenajată curtea și acoperit vesmantarul cu tablă zincată. În anul 2014 pardoseala bisericii a fost îmbrăcată în granit, au fost schimbate geamurile turlelor bisericii, fiind înlocuite cele de lemn cu geam PVC. [PICTURA] După Sfințirea Mică s-a oganizat o licitaţie în vederea începerii lucrărilor de pictură, licitaţie câştigată de Dl. pictor Albu Gheorghe, fiindu-i atribuite lucrările de pictură, care au şi început imediat. Pictura este realizată în frescă, pe un fond albastru de Voroneţ, finalizarea ei având loc în anul 2012. [ANEXE]

[SFINTE MOAŞTE, OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine sfinte moaşte şi nici obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR] În prezent la altar slujesc 2 preoti: Pr. Paroh Apostol Florinel şi Pr. Dumitru Sebastian.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.]

F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Sf. Ioan Botezătorul” [ADRESA], localitatea Techirghiol, jud. Constanţa [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *