Parohia Topraisar – Capela Batalionului 341 infanterie

Capela militară cu hramul “Sfântul Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir” din garnizoana Topraisar, judetul Constanța, a fost ridicată între anii 1997-1999, pe vechiul loc de la jumătatea secolului XX, unde era punctul de intrare în unitate. Despre acest amplasament au circulat diferite povești și legende în legătură cu unele apariții misterioase, mirese sau soldați veniți din front, fapt care a determinat ca pe acel loc să se construiască o biserică pentru cadrele militare din garnizoană.

Capela a fost contruită din inițiativa și contribuția întregului personal al Brigăzii Mecanizate 34 Constanța, comandatnt fiind atunci domnul colonel Sandu Crintea, în prezent general rezervă. De la 1 martie 1999 lucrările de construcție și pictura au fost coordonate și duse la îndeplinire de preotul militar maior Ciobanu Dumitru-Dragoș. Pictura a fost realizată de soldații în termen, frații Pocora Alexandru și Ștefana.

În ziua de 25 octomrie 1999, zi în care se sărbătorește Ziua Armatei României, a fost sfințită capela militară de Preasfintitul Ioan Sălăjan, pe atunci episcop al Harghitei și al Covasnei, împreună cu un sobor de 15 preoți, având binecuvântarea Înaltprea Sfințitului Lucian al Tomisului, care nu a putut participa la sfințire din motive de sănătate.

În panoplia picturilor bisericești se regăsesc chipuri de voievozi cu un impact hotărâtor în istoria poporului român, iar la închinare găsim o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, din timpul lui Tudor Vladimirescu (sec. XIX).

Preot slujitor din anul 1999 până în prezent este preotul militar maior Ciobanu B. Dumitru-Dragoș, încadrat la Batalionul 341 Infanterie,”Rechinii Albi”, batalion cu vechi tradiții militare în Armata României, și actualmente batalion participant la misiuni internaționale în Kosovo, Afganistan și Irak, conform normelor contemporane de menținere a păcii pe mapamond.

Preotul militar Dumitru-Dragoș Ciobanu  a urmat cursurile de pregătire a preoților militari organizate în cadrul Academiei de Înalte Studii Militare – București (2001) și un curs de infanterie și vânători de munte la Făgăraș (2002-2003). Acesta  a participat la două misiuni internaționale, însoțindu-și batalionul, în Afganistan în 2006 și în Irak în 2008-2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *