Parohia Neptun

1. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Neptun este situată în stațiunea balneoclimaterică Neptun-Olimp ce aparține municipiului Mangalia.
Neptun este una din cele șase stațiuni de pe litoralul românesc situate în arealul Comorova din raza orașului Mangalia.
Olimpul, a cărui construcție a fost terminată în 1972, reprezintă cartierul nordic al stațiunii Neptun.
Stațiunea Neptun se află în extremitatea sud-estică a României, într-o zonă cu o vegetație relativ bogată, pădurea Comorova, pe țărmul Mării Negre, la 7 km nord de orașul Mangalia și la 38 km de Constanța.
2. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
În stațiunea Neptun – Olimp s-a format o comunitate de 660 de familii, începând cu anul 1972. Timp de 35 ani această comunitate nu a avut nici biserică locaș de închinare, nici preot care să o servească la nevoile cultice.
În anul 1994 la cererea expresă a locuitorilor către Arhiepiscopia Tomisului s-a solicitat înființarea Parohiei Neptun în vederea construirii unui Ansamblu Muzeistic Ortodox, format din biserică, casa parohială și muzeu.
Din anul 1995 timp de un an până în anul 1996 Arhiepiscopia Tomisului a rânduit provizoriu spre slujire pe preoții Drăgus Enache și Tucă Nicușor săvârșind Sfânta Liturghie duminică și în sărbători precum și cele trebuincioase credincioșilor.
În ziua de 20 iulie 1996, prăznuirea Sf. Ilie Tesviteanu, a fost instalat de Pr. Inspector bisericesc Drăguș Enache, tânărul preot Călin Gelu Cezar cu misiunea de a construi biserica, casa parohială și a păstori comunitatea încredințată.
Construcția cu hramul ” Adormirea Maicii Domnului” a început în anul 1997 cu sprijinul stațiunii Neptun – Olimp.
Biserica, în formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, cu lungime de 42 m, lățime 9 m, și 16 m la strane, este construită din cărămidă, pe temelie de beton armat, acoperită cu tablă de aluminiu. Are trei turla, două în față și una în spate, pe care s-au montat trei cruci mari. Ușile de la intrare sunt din lemn de stejar masiv sculptate în satul Cracăul Negru de familia Ursu Gheorghe.
Lucrările de încălzire a bisericii, tencuiala interioară, catapeteasma și stramele sunt lucrări în curs de execuție.
În prezent slujitor al bisericii estepreotul Călin Gelu Cezar, iar între anii 2008 – 2015 a slujit în post II Pr. Rusu Florin.
C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are grup de cateheză.
Împreună cu comitetul parohial se suplinesc nevoile familiilor sărace, iar anual copiii săracidin parohie beneficiază de plata cheltuielilor la grădiniță și școala primară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *