Parohia Pecineaga

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Parohia Pecineaga este situată în partea de sud-est a județului Constanța, la 43 km de municipiul Constanța și la 20 km de municipiul Mangalia. Inițial comuna a avut numele turcesc de Gherengic sau Gheringic (însemnând „nu te apropia mireasă”) și provine dintr-o legendă turcească. Localitatea a fost atestată în anul 1857 de câțiva tătari crimeeni. În anul 1923 comuna a fost numită Pecineaga, iar între anii 1933-1940 s-a numit I.G.Duca, în onoarea politicianului român care a deținut o moșie în satul Vânători. Cu timpul localitatea a fost colonizată cu populație românească.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia Pecineaga a luat ființă în anul 1893, an în care s-a început construirea bisericii, care a fost finalizată în anul 1907. Tot în același an a fost sfințită, prin binecuvantarea Preasfințitului Părinte Partenie Clinceni, episcop al Dunării de Jos, paroh al localității fiind preotul Ioan Săndulescu. Biserica a suferit avarii în timpul primului război mondial și în timpul cutremurului din 1940. Între anii 1964-1969 sfântul lăcaș a fost restaurat complet în interior cu pictură în ulei și în exterior acoperișul a fost schimbat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Chesarie Păunescu, episcop al Dunării de Jos și prin strădania preotului paroh Barbu Ioan. Bisericii i s-a adaugat, la această sfințire, și hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” care se roagă pentru mântuirea sufletelor noastre. Pictura afost executată de pictor Constantin Nachescu din București. În anul 1985, cu ajutorul și grija preotului paroh Dincu Anghel, parohia Pecineaga a achiziționat și o casă parohială. În anul 2002, cu ajutorul enoriașului pe nume Gherase Vasile a fost ridicată o construcție din lemn, cu destinație de aghiasmatar, în formă de biserică. Pe parcursul anilor 2004-2006, biserica a necesitat lucrări de restaurare a picturii în ulei cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr Teodosie Petrescu, episcop al Tomisului, și prin strădania preotului paroh Firoi Gabriel și a pictorului Zărnescu Ion, iar în anul 2007 s-au efectuat lucrări de renovare a tencuielii exterioare în totalitate.

În anul 2008, Sfânta biserică a fost împodobită cu lucrări de mozaic în exterior, reprezentând „Ochiul lui Dumnezeu”, „Sfintii Apostoli Petru și Pavel” pe fațada bisericii, lucrarea fiind executată de pictorul Sârbu Vasile. În anul 2011 s-a executat lucrarea de mozaic cu scena „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe omorând balaurul”, lucrare executată de pictorul bisericesc Dan Eugen Mănăstireanu. Între anii 2005-2008, prin strădania și stăruința preotului paroh Firoi Gabriel s-a renovat casa parohială pe interior și exterior și au fost refăcute anexele gospodărești. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Sfânta biserică este construită din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă. Are două turle, una mică în față și una mare în spate. Exteriorul a fost refăcut în totalitate cu tencuială decorativă. [ANEXE] Clopotnița este separată de sfânta biserică, fiind construită din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă. Pe lângă Parohia Pecineaga avem o filie numită Vânători, un sătuc unde traiesc 20 de familii creștin-ortodoxe și care nu au un lăcaș de cult. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preoții care au slujit în parohia Pecineaga sunt următorii: preotul Sandulescu Ioan (1900-1933), preotul Bercu Ioan (1933-1940), preotul Plutascu Dumitru (1940-1950), preotul Barbu Ioan (1950-1981), preotul Dincu Anghel (1983-1988), preotul Milea Gavrila (1989-1999), preotul Tanef Marius Catalin (1999-2003), preotul Firoi Gabriel (2003-prezent). În anul 2008 a fost inființat al doilea post de preot în parohie, acesta fiind ocupat de preotul Sandu Dumitrel Valentin până în anul 2014, în locul dânsului a venit preotul Raduta Marius Aurelian.

C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia organizează periodic, în colaboare cu Protoieria Callatis, pelerinaje la mănăstirile din județul Constanța. Parohia a făcut parte din proiectul Patriarhiei Române și Organizației World Vision România „Hristos împărtășit copiilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *