A. ISTORICUL SATULUI. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]Parohia este situată în satul Potârnichea, comuna Topraisar, județul Constanța. Denumirea sub care apare satul Potârnichea, pentru prima oară, în documente, este Abdula. Satul a luat ființă imediat după dobândirea independenței Statului Român de sub otomani. După războiul din 1877, mai exact în anul 1879, încep colonizările în satul Abdula, astăzi Potârnichea. Primele familii de coloniști sunt români veniți din părțile Prahovei și de lângă Brăila. Primii coloniști au fost familiile: Moroianu, Pricop și Șchiopuleț, care au venit în anul 1880 și care au primit pământ din belșug, fiecare după cât a dorit să ia. Prin anul 1890 apar și alți coloniști, iar după anul 1900 vin o serie de cetățeni care au primit câte 20 de hectare de familie. Majoritatea coloniștilor apar între anii 1924-1926, în urma repatrierilor făcute de turci, adică în jur de 100 de familii, cetățeni din partea Olteniei, de pe malul râului Olt, din satul Islaz Șoicăvești, iar aceștia primesc de la Stat fiecare câte 9 hectare de pământ, astfel satul ajunge să numere 200 de familii.Actualmente, satul Potârnichea se află în componenţa comunei Topraisar.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI]Până în anul 1936 satul nu a avut biserică, el aparținea administrativ și religios de comuna Bărăganu. În anul 1924, din îndemnul și cu sprijinul financiar de 30.000 de lei al negustorului ambulant Iane Cristodor din Constanța, de origine grec, se pune piatra de temelie a actualei biserici. Apoi se face o autoimpunere pe cap de familie în raport cu puterea de plată a fiecareia.La începutul anului 1936 se finalizează construcția bisericii, iar în toamna aceluiași an a fost sfințită de Preasfințitul Episcop Gherontie Nicolau, preot paroh fiind Ștefan Bumbac, primul preot al acestei parohii nou înființate.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica, în formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, cu lungimea de 20 m, lăţimea de 8 m şi 13 m la strane, este construită din piatră, pe temelie de piatră, acoperită cu tablă zincată. Are o singură turlă, pe care este montatăo cruce mare din fier. Uşile de la intrare sunt din profil PVC și geamuri termopan, stranele şi scaunele sunt confecționate din PAL. [PICTURA]Biserica a avut la început pictură în stil slavon-neorealist, pictură care exista și pe vremea preotului C.Culicovski, dovadă stând raportul acestuia redactat la data de 1 noiembrie 1967. Din cauza degradării extinse a picturii, s-a hotărât la un moment dat ca pictura să fie acoperită cu un strat de var alb, ea păstrându-se în aceeastă situație și astăzi. [ANEXE]Clopotnița, detaşată de biserică, este construită din schelet metalic şi învelită cu tablă în anul 2007 de credincioși, înlocuind vechea turlă din lemn.Casa parohială a fost construită în 1922 și vândută de Dumitru I. Mocanu bisericii din sat cu suma de 8000 de lei data de 1 septembrie 1936.La instalarea în parohie, casa parohială se afla în stare avansată de degradare, dar în urma lucrărilor de renovare și consolidare care s-au extins pe durata a trei ani 2011-2013, casa parohială fiind acum locuibilă. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR]Pr. Ștefan Bumbac (1936 – ?);Pr. Mihai Rădulescu; Pr. Georgescu; Pr. C. Culicovski; Pr. Avram; Pr. Goane Mitică ( ? – 2005); Pr. Tudor Stefan (2005 – 2011); Pr. Vasile-Dumitru Irimia (2011 – 2015)
C. CIMITIRUL. Are o suprafață de 6000 de mp și este împrejmuit cu gard din plasă de sârmă. Nu există nici-o personalitate înmormântată în cimitirul din sat.