Parohia Seimenii Mari

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Comuna Seimenii Mari este situată între orașul Cernavodă și comuna Dunărea, iar prin mijlocul satului trece șoseaua care merge la Hârșova. Satul se află la 6 km de orașul Cernavodă. Satul are o populație compactă românească. Data exactă a întemierii acestei comune nu se poate preciza. Din vechime se cunoaște că acest sat a purtat numele de Seimenii Mari, fiind cel mai vechi. Satul la început se găsea la distanța de 300 m spre Hârșova, pe locul unde în prezent se găsesc vii și grădini cu pomi. Numele de Seimeni, după unii, vine de la evenimentul când o armată din muntenia într-o incursiune în partea locului, a găsit aici o populație care vorbea aceeași limbă, avea aceeași credință și aceleași obiceiuri ca și dincolo de Dunăre, fapt ce a făcut ca să fie asemănați cu cei de dincolo de Dunăre, adică „Semeni asemănatori nouă”. După alții, numele de Seimeni vine de la numele armatei pedestre de pe vremea lui Matei Basarab. Se știe că armata seimenilor, alături de dorobanți a omarat mult zilele bătrânului voievod în ultimii ani de domnie. Devenind tot mai pretențioși, acești ostași ajung să prezinte un pericol pentru Domn, și dacă Matei Basarab a reușit să-i liniștească prin tot felul de avantaje materiale, apoi Constantin Șerban Basarab, zis „Cârnu”, urmașul lui Matei Basarab, cu toate că a mărit soldele, i-a iertat de orice bir, a avut mult de furcă până a scăpat de ei. Astfel, în 1655, seimenii răsculându-se contra lui Constantin Șerban, acesta a trebuit să ceară ajutor de la turci și în ardeal de la Rakocy. Prin lupte grele, armata seimenilor este învinsă și căpetenia lor, pe care vroiau să-l pună domn, spătarul Hrizea, este prins la 8 aprilie 1657. Armata seimenilor s-a desființat și un pâlc din aceștia care scăpaseră cu viață, se crede că s-a refugiat în Dobrogea, s-au așezat pe locul unde se află satele Seimenii Mari și Mici și unde au gasit români, dând și numele satelelor. Numeroasele năvăliri precum și molimele care au avut un efect distrugător deosebit de mare, a depopulat adeseori până la desființare aceste sate.

Între timp au mai venit români din județul Ialomita, precum și numeroși mocani, găsindu-se și azi familiile Șerban, Șerbanescu, Lupoi etc. Locuitorii satelor Seimenii Mici și Mari, în caz de pericol aveau un refugiu sigur în baltă când erau amenințați de cerchezi și de alte bande care veneau după prădat. Locuința lor se rezuma la un bordei săpat în pământ în care locuia familia și își depozitau tot avutul. Astăzi locuitorii locuiesc în case spațioase și bine utilate. Ei plăteau stăpânirii otomane dările cerute dând și disma din produsele agricole. Ocupația locuitorilor era pescuitul pe Dunăre sau în balta Seimeni, agricultura și creșterea vitelor. Cei veniți din Muntenia, în decursul anilor, găsind aici teren agricol, pe care erau liberi să-l lucreze, s-au întors la plugărie stimulând și pe cei veniți din alte părți.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] [PISANIE] Biserica are hramul Sfântul M.Mc Gheorghe, fiind construită în anul 1904 prin contribuția locuitorilor. Înainte de aceasta, biserica a fost alta, din bârne, pe locul unde se află cimitirul. Arhitectul bisericii actuale a fost Dumitru Galos, [PICTURA] pictura Gheorghe Mihaiescu și Stelian, meșter de acoperiș, Gheorghe Gogu, tâmplăria, stranele și catapeteasma fiind făcute de meșterul Iane. Biserica este în formă de cruce, cu 3 turle, așezată lângă șoseaua principală ce leagă Cernavodă de Hârșova.
[ARHITECTURA. PLAN DIMENSIONAL, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Este construită din piatră la temelie și restul din cărămidă, adusă de credincioși de la Tibrinul. La data când a luat ființă biserica, preot paroh a fost Vasile Dima. Biserica este în stare bună și nu necesită reparații.
[OBIECTE DE CULT VECHI] Dintre obiectele de valoare artistică și istorică enumerăm: Icoana Mântuitorului din anul 1873. Biserica din sat este construită în formă de cruce, cu 3 turle și are o suprafață clădită, măsurată în mp 220. [ANEXE] Nu deține casă parohială.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Între slujitorii bisericii se enumeră, în afară de preotul Vasile Dima, următorii: preot Nicolae Ionescu, preot Petculescu D, preot Ilie Brumasescu, preot Panculescu Gh., preot Averche, preot Copacencu Vasile, Preot Bucugiu Alexandru și actualmente preotul Dobre Gheorghe

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Parohia s-a ocupat de creșterea duhovnicească a enoriașilor prin diferite programe în parteneriat cu școala din localitate, prin activități culturale și filantropice, prin catehizarea copiilor, pregătirea zillelor naționale, serbări de colinde și pelerinaje la diferite obiective turistice religioase de la noi din țară etc.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Parohia se ocupă în continuare de păstrarea credinței vie în sufletele credincioșilor, dar și de atragerea copiilor și tinerilor derulând activități culturale educative, acțiuni de într-ajutorare a familiilor sărace și programe de catehizare.

F. DATE DE CANTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”; [ADRESA] strada Principală nr. 1, localitatea Seimenii Mari, județul Constanța, cod poștal 907268; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *