Parohia Seimenii Mici

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONOMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Seimenii Mici, județul Constanța. Numele satului Seimeni are mai multe explicații: după unii, o armată românească din Muntenia, într-o incursiune în partea locului, a găsit o populație care vorbea aceeași limbă, avea aceeași credință și aceleași obiceiuri ca și dincoace de Dunăre, pentru care motiv i-a considerat pe românii de aici „semeni”, asemănători nouă, de unde vine și numele de Seimeni; după alții, numele de Seimeni vine de la armata pedestra numita Seimeni pe care o găsim pe vremea lui Matei Basarab (..)”. Satul Seimenii Mici este situat în dreapta șoselei Cernavodă – Hârșova și la 5 km de Cernavodă. Satul are o populație exclusiv românească, iar data exactă a întemierii satului nu se poate preciza. Din cele mai vechi timpuri se pomenește acest sat cu numele de Seimeni.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] [PISANIE] Construcția bisericii din satul Seimenii Mici cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost începută în anul 1895 și s-a terminat în 1805, fiind construită de credincioși și preot, acesta fiind Vasile Dima, architect a fost Dumitru Calus, [PICTURA] pictori Gheorghe Mihaescu și Stelian, meșter la acoperire Gheorghe Gogu, tâmplăria, strănile și catapeteasma fiind executate de meșterul Iani.
[ARHITECTURA. PLAN DIMENSIONAL, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Este construită în formă de cruce cu 3 turle, construită din cărămidă, temelia din piatră adusă de credincioși de la Tibrinu la 5 km de Seimenii Mici. Înaintea acestei biserici noi, a fost alta construită din bârne, iar icoanele vechi se păstrează în incinta bisericii actuale.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Preoții care au servit la Seimenii Mici au fost: Pr. Nicolae Ionescu, Pr. Odese I, Pr. I.Brumasescu, Pr. Panculescu Gheorghe, Pr. Averche, Pr. Copacencu Vasile, Pr. Buciu Alexandru, iar preotul actual este Pr. Dobre Gheorghe.
[ANEXA] Starea Bisericii este bună.
[OBIECTE DE CULT VECHI] Dintre obiectele cu valoare artistică și istorică se numără Icoana Mântuitorului din anul 1875 și Icoana Maicii Domnului din anul 1976. Biserica în formă de cruce, cu 4 turle, în suprafață clădită măsurată în mp 226. Clopotnița este detașată de biserică și construită din fier, acoperită cu tablă în anul 1980 de către enoriașii parohiei. Casa parohială a fost construită între anii 1960-1963 și cumpărată de la foștii propietari de către enoriașii parohiei și Pr. Averche în anul 1970.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Parohia s-a ocupat de creșterea duhovnicească a enoriașilor prin diferite programe în parteneriat cu școala din localitate prin activități culturale și filantropice, prin catehizarea copiilor, pregătirea zillelor naționale, serbări de colinde și pelerinaje la diferite obiective turistice religioase de la noi din țară etc.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Parohia se ocupă în continuare de păstrarea credinței vii în sufletele credincioșilor, dar și de atragerea copiilor și tinerilor, delurând activități culturale educative, acțiuni de într-ajutorare a familiilor sărace și programe de catehizare.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, [ADRESA] Strada Bisericii nr. 1, localitatea Seimenii Mici, judetul Constanța, cod poștal 907267; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *