Parohia Târguşor

 A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia aparține de Protopopiatul Carsium (Hârșova) și este așezată în nordul jud. Constanța, într-o plăcută vecinătate a Cheilor Dobrogei. Ea se învecinează cu localitățile Gura Dobrogei, Cheia, Grădina, Mireasa, N. Bălcescu I, M. Kogălniceanu. Încă din cele mai vechi timpuri pe aceste locuri au existat așezări umane, prezența omului fiind dată încă din perioada paleolitică, existând și dovezi în acest sens. Nu departe de localitate se găsește un sit arheologic din perioada greco-romană încă insuficient valorificat din punct de vedere arheologic și turistic. În perioada stăpânirii turcești pe o parte din vatra satului a existat un mic târg turcesc Ester, dispărut pe la sfârșitul secolului al-XIX-lea, odată cu migrația unei populații turco-tătare pe teritoriul Turciei de astăzi. Înainte de 1877, aici se desfășurau câteva târguri pe an, bâlciuri sau pe turcește bazaruri, și la venirea primilor coloniști români, localitatea întemeiată de ei, alături de Ester, s-a numit Pazarlia (de la turcescul „bazaar”) iar din 1920 Târgușor. În 1878, după independența Regatului Român și alipirea Dobogei la sânul Patriei, vin pe aceste locuri primele familii de români mocani din Transilvania care s-au așezat cu turmele, construindu-și locuințe stabile.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia s-a înființat în anul 1897, până la această dată satul depinzând de Parohia Karamurat (Mihail Kogălniceanu). Primul preot paroh a fost preotul Theodor Georgescu. Biserica a fost ridicată între anii 1898-1905, datorită inițiativei luate de cetățenii localității în frunte cu Manea I. Dobrescu, Parvu Lazar, Dobre Stoica, C.M. Vladeanu, Stanciu Balta și Dumitru Enache. Ei au strâns donațiile locuitorilor și în anul 1899 au pus temelia bisericii. În primul război mondial „satul a fost distrus în întregime, armata română pierzându-l de sub controlul său de două ori după lupte grele și îndelungate cu trupele germano-bulgare”, după spusele istoricului Vartan Arachelian. Curtea bisericii în acest timp a fost lagăr de prizioneri. În urma bombardamentelor biserica a suferit avarii grave, cele două turle fiind complet distruse. După sfârșitul războiului locuitorii s-au întors din refugiu împreună cu preotul lor Epaminonda Mihailescu care, în urma acestor evenimente rămăsese văduv cu 12 copii, cel mai mare având 20 ani iar cel mai mic 2 ani. După terminarea reconstrucției biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Gherontie, Arhiepiscopul Tomisului. Cu această ocazie au fost trecute pe o placă de marmură, care există și astăzi, numele celor care au contribuit activ la aceasta muncă. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica aparține de Protopopiatul Carsium, Hârșova, jud. Constanța, și este construită în formă de cruce, după arhitectura bizantină, din piatră extrasă de la carieră, pe atunci în imediata apropiere a satului. Doar turlele și cornișa sunt din cărămidă. Inițial, în 1907 ea a fost învelită cu tablă și eternită. Biserica a mai fost reparată la exterior și văruită în anul 1934, 1948, 1968 și în 1974. În 1973 s-a intodus iluminatul. Biserica este învelită în totalitate cu tablă. Acoperișul din tablă este de bună calitate și cu o realizare estetică deosebită. În 2003 se confecționează străni și pardoseală nouă, se rezolvă și problema încălzirii pe timp de iarnă cu ajutorul dl.primar Barsan Iulian și Consiliul Parohial. Actualmente biserica din Târgușor, la un veac de la întemeiere, se prezintă credincioșilor și vizitatorilor în condiții deosebite cu un inventar nou, de o bună calitate.
[PICTURA] În august 2001 încep lucrările de pictură în stil bizantin, tehnica frescă. Prima pictură a fost realizată de pictorul George Desagă. Lucrarea este finalizată în iunie 2002. Deasemenea, este pictată și troița de mari dimensiuni, din curtea bisericii, donație a Şantierului Naval Constanța. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare.
[ŞIRUL PREOŢILOR] Pr. Theodor Georgescu (1897-????), Pr. Gheorghe Grigoras (1907-1911), Pr. Epaminonda Mihailescu (1911-1934), urmat de fiul sau Pr. Alexandru Mihailescu (1934-1982), Pr. Neagu Mircea (1982-1985), Pr. Tohăneanu Gheorghe-Achim (1985-1994), Pr. Ignat Nicolae-Pantelimon (1994-1998), Pr. Mănescu Marian (1999-2008), Pr. Bobu Nicolae (2008 – până în prezent).

C. CIMITIRUL. Se află în întreţinerea Primariei Comuna Târgușor.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Actualmente în parohie se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Împărați Constantin și Elena”; [ADRESA] comuna Târgușor, jud. Constanţa; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Arhivele Parohiei Târgușor, Registrul inventar, Font Protoieria Carsium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *