Parohia Țepeș-Vodă

    A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Țepeș-Vodă, comuna Siliștea, Județul Constanța, pe drumul județean ce face legătura între municipiul Medgidia și drumul național 2A, la 45 de km de municipiul Constanța, 20 km de municipiul Medgidia și la 4 km de DN2A. Satul Țepeș-Vodă are în prezent un număr de 150 de familii și este așezat pe o câmpie întinsă puțin ridicat spre apus. Ocupația de bază a locuitorilor satului Țepeș-Vodă este agricultura și creșterea animalelor. Vechea denumire a satului dată de tătarii care au întemeiat acest sat, a fost Chiorciusea, sau Kior-Cesme, care înseamnă „cișmeaua seacă”. Despre acest lucru aflăm și de la Marin Ionescu Dobrogeanul, din lucrarea sa Dobrogea în pragul veacului al XX-lea, scrisă în anul 1904: “…la 5 km spre nord…se află satul Kior-Cesme, român, lângă care la 500 m departare Kior-Cesme tătar, două sate cu case mici, așezate în mod neregulat mai ales acele ale tătarilor“. Spun bătrânii, că la asceastă cișmea curgea apă foarte multă, care forma un mic lac. În acel lac s-a înecat copilul unui hoge, iar hogea a astupat izvorul cișmelei cu lână și pământ, aceasta secând și primind numele de cișmeaua seacă. Data înființării satului nu se cunoaște, dar se spune că acesta era foarte populat cu tătari veniți din Rusia și Crimeea. În anul 1877, în urma Războiului de Independență, aceștia și-au părăsit căminele și au emigrat în Turcia și în alte părți, azi nemaexistând nici o familie de tătari în sat. După unirea Dobrogei cu România la 14 noiembrie 1878, românii au început să colonizeze satul Țepeș-Vodă. Cele dintâi familii care s-au așezat aici au fost Voicu Motoiu și Nita Matei, veniți cu turmele de oi din Basarabia, dar ei fiind de loc din părțile Sibiului.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.
[ISTORIA ZIDIRII EI] Construcția bisericii cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost începută în anul 1897 numai cu ajutorul și contribuția credincioșilor. Arhitectul care a făcut planul și devizul aceste biserici era aromân de naționalitate albaneză și semna Stavru Nicolae, iar costul construcției a fost de 21000 lei. Construcția bisericii a fost terminată în anul 1898, când a avut loc sfințirea ei. Din păcate [PISANIA] originală nu se mai pastrează. După cutremurul din anul 1940 biserica a fost întărită cu chingi de fier, lucrările fiind finalizate în 1942. În anul 1959 din cauza unei vijelii foarte puternice, cele două turle din față au fost distruse, ambele fiind refăcute în același an și în același stil. Biserica a fost resfințită în anul 2007 de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, prtoiereu fiind părintele Costea Vasile, preot paroh părintele Ropotan Iulian și primar al comunei dl. Mihai Soare.

[ARHITECTURĂ, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII.] Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Țepeș-Vodă este o construcție solidă pe temelie de piatră și beton cu ziduri groase, din cărămidă – bolțile de asemenea din cărămidă – și acoperiș din tablă zincată. Biserica este proiectată în forma de cruce, cu trei turle – două în față și una în spate – fiind compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor deschis. Catapeteasma este din lemn de brad, fiind împodobită cu 43 de icoane pictate în ulei. Biserica are o lungime de 21 m și o lățime de 10 m.

[PICTURA] Pictura bisericii a fost realizată în anul 1898 împreună cu pictura catapetesmei de pictorul N. Stănescu, din comuna Iaz. Pictura a fost spălată și puțin reparată în anul 1932. Datorită degradării pictura a fost refăcută în totalitate între anii 2006-2007 în tehnica fresco, de către pictorul bisericesc autorizat Desagă Gheorghe din localitatea Murfatlar, cu ajutorul financiar al Primăriei Comunei Siliștea și al enoriașilor din localitatea Tepeș-Vodă. [ANEXE] Clopotnița, detașată de biserică, este construită din cărămidă și piatră. Ea a fost construită în anul 1937 prin donația enoriașului N. Cojocaru. Casa parohiala a fost cumparată în anul 1986 cu ajutorul financiar al enoriașilor.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Gheorghe Marculescu ( ????-????, primul preot al parohiei), Gheorghe Popescu (????-????), Niculai Dinu (????-1938), Gheorghe Frigioiu (1938-1982), Gheorghe Preda (1982-1985), Gabriel Mangu (1985-2000), Iulian Ropotan (2000-2009), din 2009 Petre-Lucian Dragomir.

C. CIMITIRUL Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un un grup de cateheză, format odată cu implementarea Proiectului Patriarhiei Române și Organizatiei Word Vision-România ”Hristos împărtășit copiilor“. Parohia are și o filială A.T.O.R ( Asociația Tinerilor Ortodocși Români).

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, [ADRESA] Str. Siliștei, nr.61, sat Țepeș-Vodă, comuna Siliștea, județul Constanța. [OFICIUL PAROHIAL] email : parohia_tepesvoda@yahoo.com. Parohia nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Șerbanescu Mihail, Comuna Siliștea; Arhiva parohie, dosar nr.4, 30 septembrie 1967; Deviz și caiet de sarcini privind pictura în tehnica fresco de la biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *