Parohia Crişan

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Biserica din Crișan cu Hramul ,,Sf. Mc. Dimitrie” a fost construită între anii 1909-1913, se compune din 3 sate cu denumirea veche Capugiu, având 149 familii cu 472 de suflete, și satul Siriu având 50 familii. Satul Crișan este situat la 3 km nord de șoseaua națională Harșova-Constanța. Până în anul 1909 satul Crișan era locuit și de turci și nu avea biserică sau casă de rugăciune. Parohia a fost înființată în anul 1927.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din Crișan cu Hramul ,,Sf. Mc. Dimitrie” a fost construită între anii 1909-1913. În Primul Război Mondial satul a fost distrus iar biserica s-a păstrat fiind transformată în magazie de alimente.
[ARHITECTURĂ, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită în stil bizantin și are forma Sfintei Cruci. Este construită din piatră și beton la temelie iar zidurile din căramidă, acoperită cu tablă zincată. Aceasta a fost construită de antreprenorul Neculai Panait din comuna Casimcea. Biserica în interior nu este pictată iar icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de pictorul bulgar N. Godef în anul 1913. Aceasta parohie posedă casă parohială cumpărată de sătenii din sat în anul 1927, mai posedă și 5 ha de pământ arabil. Comitetul sub care s-a construit: Ion Burghisan, Bratu Spanoche, Panait Spanoche, Stanciu Spanoche, Dobre Vasile, Vasile Bucur, Gheorghe Dristaru, constructorul Nistor, Ghe, Tache.Consilierii Bisericii: Epitrop Bucur Vasile, consilieri Constantin Pisica, Stan Paflog, Dobre Vasile, Ghita C-tin, David Raduta.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare.
[ŞIRUL PREOŢILOR] Dintre preoţii care au slujit în biserică, amintim pe: Pr. Negara, Pr. Murat, Pr.Mosoia, Pr. Dascalu, Pr. Gabi Stoica, Pr. Ivan Daniel , Pr. Soare, Pr. Stoica Nicolae – în prezent.

C. CIMITIRUL. Se află în întreţinerea primăriei comunei.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Nu este cazul

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. În parohie se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Mc. Dimitrie”; [ADRESA] sat Crișan, jud. Constanţa; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Nicolae, Constantin; Banoiu, Daniela; Nicolae, Vlad, Aspecte noi privind topografia cetăţii de la Hârşova; Nicolae, Constantin, Descoperiri de epocă romană şi bizantină la Carsium, Pontica, XXVIII-XXIX, 1995-1996; Chiriac, Costel; Nicolae, Constantin; Talmatchi, Gabriel, Noutăti epigrafice de epocă romană la Carsium, Pontica, XXXI, 1998; Hașotti, Puiu; Popovici, Dragomir, Cultura Cernavoda I în contextul descoperirilor de la Hârsova, Pontica, 25, 1992.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *