Parohia Crucea

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Crucea comuna Crucea, judeţul Constanța. Denumirea sub care apare satul Vâlcelele, pentru prima oară, în documente, este Crucea Satișchioi, care în limba turcă însemnă „târg”, deoarece aici se ținea, la anumite momente ale anului, un târg de animale. Prima menționare a denumirii actuale a localității aparține istoricului Constantin C. Giurăscu, care o explică din prisma faptului că localitatea se afla la intersecția a două drumuri comerciale care uneau nordul cu sudul Dobrogei, și porturile de la Marea Neagră cu Dunărea prin drumul comercial de la Constanța la Hârșova. Astfel, se forma o „cruce” a drumurilor, și atunci denumirea românească firească a fost Crucea. Satul Crucea a fost dintotdeauna centrul comunei din care mai fac parte satele Băltăgești, Crișan, Gălbiori, Stupina și Siriu, care formează parohii separate. Parohia de la Crucea a luat fiinţă în anul 1895, având inițial, o biserică din lemn, cu același hram.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica parohiei Crucea poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi a fost construită între anii 1887-1889. Preotul ctitor al bisericii este Ioan Paraschiv, fiind înmormântat în curtea bisericii. Construcţia aşezământului de cult s-a realizat, în parte, din contribuţia credincioşilor, la care s-a adăugat şi o contribuţie importantă a creştinilor din judeţele Caliacra şi Durostor (azi, în Bulgaria). Construcţia urmează canoanele Bisericii Ortodoxe Răsăritene, având plan cruciform şi trei turle. În 1913, pe fondul celui de al doilea Război Balcanic, biserica este vandalizată de hoţii de origine bulgară, care au cantonat cu caii în Sfântul Locaş şi care, la plecare, au luat cu ei şi clopotul cel mai mare din bronz. Ulterior, acesta a fost recuperat cu ajutorul unui clopoţel-martor, ce se află în posesia familiei Frigioi Gheorghe, din satul Crucea.

[ARHITECTURA. PLAN DIMENSIONAL, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Arhitectura prezintă şi influenţe slave, acestea fiind des întâlnite la bisericile din această epocă. Inițial, biserica a fost învelită cu olană, specifică bisericilor din Dobrogea, apoi s-a renunţat din motive practice şi s-a înlocuit cu învelitoare din tablă. La interior, biserica prezintă un aspect armonios, atât prin dimensiuni, cât şi prin bogăţia elementelor ornamentale folosite. Dimensiunile bisericii sunt 25 m în lungime şi 7,5 m lăţime, înălţimea maximă fiind atinsă la turla centrală de aproximativ 12 m. Un element interesant îl reprezintă existenţa unui amvon, dar şi a cafasului, improprii unei biserici rurale. Are trei turle, două în faţă şi una în spate, pe care sunt montate trei cruci mari din inox. Uşile de la intrare sunt din lemn de stejar masiv. [PICTURA] Pictura a fost realizată în 1923 de pictorul Gheorghe Popescu din Bucureşti, acesta fiind fiul unui medic ce a activat în satul Satişchioi (Crucea). Tehnica folosită la pictarea bisericii este cea în ulei, des folosită în această perioadă, compoziţia fiind una neo-clasică, cu influenţe suprarealiste. Se pare că la pictarea bisericii a contribuit şi Casa Regală, deoarece este realizat un medalion care îl înfăţişa pe M.S.Regele Ferdinand, dar care a fost acoperit cu vopsea roşie în perioada comunistă, iar donaţii ale icoanelor pictate mural nu apar decât în Sfântul Altar şi în cele două abside. Biserica a fost pictată în timpul păstoririi preotului Teodor Butuligă, care apare şi ca donator al icoanei Sfântului Teodor Stratilat, împreună cu soţia sa.

[ANEXE] Clopotniţa, detaşată de biserică, este construită din zid şi învelită cu tablă, în anul 1922. Casa parohială a fost construită între anii 1905-1906 cu cheltuiala parohiei și cu sprijinul credincioșilor, fiind reparată și modificată de mai multe ori.

[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare.

[ȘIRUL PREOȚILOR] Ioan Paraschiv (1895-1920, primul preot al parohiei), Teodor Butuligă (1920-????), Oprea Maraloi (????-????), Iacob Ioan (????-????fost protoiereu de Tulcea), Pănculescu Tudor (????-????), Guriță Alexandru (1942-¬1976), Oancea Serghie (nov.1976-iun.1996, fiu al satului, deținut politic în regimul comunist), Măldăianu Laurențiu (iun.1996-iul. 2007)

C. CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din ţară şi are un grup de cateheză, care activează pentru toate grupele de vârstă.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Nașterea Maicii Domnului” [ADRESA] Str. Icoanei nr.1, comuna Crucea, jud Constanța. [OFICIU PAROHIAL] E-mail: parohiacrucea@windowslive.com. Telefon 0751289997; Nu deține site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *