Parohia Cernavodă II

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Atestat, cu 5500 de ani în urmă, mai întâi prin izvoarele nescrise și mult mai târziu prin cele scrise, ținutul în care astazi se dezvoltă orasul Cernavodă, a avut în orice moment istoric lucruri speciale. Cunoscut în perioada romană sub denumirea de Axiopolis, mai târziu în timpul dominației otomane devine Boazghioi ca mai târziu să se numească Cernavodă, nume aparținând culturii slave. Datorită poziției geografice speciale și oamenilor pe care i-a dat sau i-a gazduit, acest ținut de-a lungul timpului, în 1766 prima școală românească din Dobrogea, în 1860 prima biserică Ortodoxă din Dobrogea, în 1868 prima moschee, în 1879 deschiderea lucrărilor la Dunare, în 1895 inaugurarea podului feroviar peste Dunare proiectat de ing.Anghel Saligni, în 1984 inaugurarea canalului care leagă fluviul Dunarea de Marea Neagră și în 1995 pornirea centralei nucleare unică în Romania.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia Sf. Chiril – Cernavodă II este o parohie nouă, înființată în anul 1998 așezată în incinta cimitirului ortodox Cernavodă. Este a II–a Biserică și parohie înființată în orașul Cernavodă, o biserică de cimitir care deservește cartierul de N-E al orașului, unde locuiesc aproximativ 1000 de familii.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este construită în formă dreptunghiulară având ca dimensiuni: lungime 15 m, lățime 8 m, înălțime 14 m cu o singură turlă în hexagon. Este zidită din cărămidă și B.C.A. tencuită în terasit. Catapeteasma este din stejar având icoane în ulei de factură nouă. Biserica are toate cele necesare pentru buna funcționare și încălzire centrală. Construirea ei a durat 2 ani, între 1998 – 2000 și a fost târnosită în anul 2004 de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului.
[PICTURA] Este pictată în tehnica frescă în anul 2002.
[ANEXE] Ca anexe are clopotniță, cameră de hram, magazie și capelă mortuară.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Parohia nu deține obiecte de patrimoniu de nici un fel.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Parohia este deservită de 2 preoți: Pr. Paroh Demir Ștefan și Pr. Mihalcea Petrică.

C. CIMITIRUL. O personalitate istorică emblematică, care este înhumată în cimitirul orașului Cernavodă este și va fi, Preotul-Învățător Dimitrie Chirescu, 1842-1890. Preotul Chirescu are pentru Dobrogea aceleași merite pentru învățământ, credință și românism, pe care le-a avut Gheorghe Lazăr în Muntenia. Este membru fondator al Societății Române din Silistra în1870, reînființează școala românească în locuința sa din Cernavodă în 1875, a primit oastea și administrația română cu prilejul alipirii Dobrogei la patria mamă în 1878, a pus temelia și a ridicat la roșu catedrala orașului în 1882. In ziua de 9.10.1890 a oficiat slujba la punerea pietrei fundamentale a marețului pod peste Dunăre. Preotul Dimitrie Chirescu s-a îmbolnăvit grav și a încetat din viață la Spitalul Brâncovenesc, la 13 decembrie 1890, a fost înmormântat în cimitirul din Cernavodă lângă mama lui, socrii lui și 5 din cei 12 copii. Copiii rămași în viață i-au făcut un frumos monument la locul de veci care stăpânește întregul cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul deoarece parohia este nou înființată.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] În parohie am găsit credincioși cu dragoste pentru cântarea bisericească. De aceea am pus bazele unui cor bisericesc, care deși realizează deocamdată doar cântare omofonă, sprijină zidirea tainei Sfintei Liturghii în inimile credincioșilor. Totodată, în cadrul bibliotecii parohiale, credincioșii au adus și au donat cărți cu temă religioasă, susținînd și achiziționarea altor cărți care acum se împrumută spre folosul tuturor credincioșilor parohiei noastre. Bunul Dumnezeu s-a îngrijit ca să putem să desfășurăm și o activitate filantropică în parohie. Astfel, sprijinim pe cei în nevoi de la Căminul de bătrâni orășenesc, pe care îl avem în grijă, aducând după putință sprijin de hrană și cuvânt evanghelic și câtorva familii care au situații speciale.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Chiril”; [ADRESA] Str. Mihai Eminescu, Nr. 1, localitatea Cernavodă, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Tel. : 0788708316. Nu are site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *